Maska za suhu i dehidriranu kožu

Prirodna maska za lice. Foto: Shadphotos/Flickr

Danas u svijetu velik broj žena, ali i muškaraca, ima suhu i dehidriranu kožu, dok im se tijekom ljetnih mjeseci pridruže i one osobe kojima sunce isuši prirodno kvalitetnu kožu. Takva koža je veoma tanka, bez prirodne vlage i podložna stvaranju sitnih bora.

Za njen oporavak nisu neophodne skupe kreme ili kozmetički tretmani, moguće je problem riješiti i namirnicama koje se mogu naći u svakom domaćinstvu.

Da biste provjerili je li vaša koža suha i dehidrirana, umijte se i pričekajte deset minuta, a pritom nemojte brisati lice. Ukoliko nakon tog perioda kože počne zatezati ili možda peckati, ili osjetite umjereni svrbež, to znači da ste i vi jedna od mnogobrojnih žena sa suhom i dehidriranom kožom.

Žene s takvim tipom kože znaju da im je potrebna svakodnevna njega kojom se nadomještaju sve one tvari koje koži nedostaju, prvenstveno masnoća i vlaga. U takvim slučajevima najbolje je lice tretirati odgovarajućom vrstom maske.

Maska se na lice nanosi najviše dva do tri puta tjedno, a njena je osnovna svrha da revitalizira kožu i vrati joj vlagu i svjež izgled. Maska se stavlja isključivo na očišćenu kožu, na kojoj nema šminke.

Nakon nanošenja maske, poželjno je vatice natopljene čajem od kamilice staviti na očne kapke i, u blago zamračenoj prostoriji, leći sa malo podignutim nogama, pa se opustiti uz ugodnu glazbu i jednostavno drijemati. Masku na lice možete nanijeti i dok ste u kadi jer će para omogućiti da njeni sastojci još bolje prodru u kožu lica.

Nakon završenog tretmana, maska se pažljivo skida, bez trljanja, vaticama namočenim u mlaku vodu ili laganim umivanjem mlakom vodom. Nakon što se lice na kraju dobro ispere hladnom vodom, stavlja se dnevna ili noćna krema.

Žene kod kojih je razvijena kultura njegovanja tijela vode računa o tome što stavljaju na lice i koriste isključivo one kreme koje im, nakon pregleda, preporuči iskusni dermatolog. U ovom teškom periodu ekonomske krize i besparice, sami možete napraviti odličnu masku za suhu i dehidriranu kožu.

Priprema maske: izmiješajte pola zrele banane s jogurtom i žličicom meda, dodajte nekoliko kapi bademovog ulja i tako pripremljenu pastu nanesite na očišćeno lice, držite 15-20 minuta, te isperite mlakom vodom.

Uzmete 3 do 4 žličice svježeg kravljeg sira pomiješajte s jogurtom i žličicom meda, smjesu stavite na lice, te poslije 15 do 20 minuta isperete mlakom vodom. Očistite jedan zreli avokado, vilicom ili mikserom napravite pire, dodajte malo kravljeg sira i vrlo malo mlijeka. Poslije 15 do 20 minuta lice isperite mlakom vodom.

Za sve tipove kože, a posebno za suhu i dehidriranu kožu, dobra je maska napravljena od mrkve, avokada i maslinovog ulja. U skuhanu mrkvu dodajte polovinu usitnjenog avokada i žličicu ulja. Ova maska mora djelovati 15 minuta, nakon čega lice isperite hladnom vodom.

Ukoliko vam je koža lica isušena jer ste pretjerali sa izlaganjem sunčevim zrakama, onda kožu tretirajte provjerenom prastarom tehnikom; istuširajte se blagim mlazom mlake vode, na suhu kožu nanesite jogurt, a čim se jogurt zgruša ponovno se istuširajt.

Uradite to još jednom, a potom nanesite melem. Na ovaj način koža najbrže ispušta višak topline, čime se sprječavaju daljnje komplikacije u vidu oteklina i guljenja kože.

Autor: M.T. Foto: Shadphotos/Flickr