Maska za spavanje

maska za spavanje
Maska za spavanje, Foto: Africa Studio/Shutterstock

Svako život biće treba unositi hranjive tvari i treba vrijeme odmora. Mozak se ponaša poput najsofisticiranijeg kompjutera i čak i kada niste svjesni upijate informacije oko sebe. Možda vam se samo čini da se vozite u tramvaju i slušate glazbu, ne radite ništa posebno zapravo, ali dok vi “chillate” vaš mozak ne staje, on procesuira podatke oko sebe, slaže i rezimira, odvaja bitno od nebitnoga.

Jeste li ikada nešto osjetili bez logičnog objašnjenja i ispalao je kako ste u pravu? Razlog tome je da veliki dio onoga što mozak primjeti odlazi u nesvijesno i samo mali postotak završi u svijesnom umu. Spavanje je ujedno i način na koji mozak održavamo na optimalnoj razini. Ako vam se ikada zalomilo nekoliko dana ne spavanja iz bilo kojeg razloga tada vam je jasno koliko je san važan da biste mogli normalno funkcionirati.

San utječe i na ljepotu. Dok se nalazite u REM fazi vaše tijelo luči male količine hormona rasta. Ne, to ne znači da ćete rasti čitav život. Kada prestanemo rasti ovi hormoni se perusmjeravaju na jednu drugu zadaću. Popravljaju oštećenja na stanicama i organima koja smo zadobili tijekom dana i stimuliraju stvaranje vezivnog i potporog tkiva, obnavljaju kožu…jeste li primjetili kao neispavani ljudi izgledaju sivkasto i obješeno?

Stoga si ni pod koju cijenu ne uskraćujte san. Nemate li vremena izbacite nešto drugo, ali san mora ostati kako ne biste ušli u začarani krug umora. No, ponekad se naš bioritam ne slaže sa onima svih ostalih. Kada smo živjeli u pečinama i trčali stepama naš je ritam spavanja bio određen prirodnim putokazima poput izlazaka i zalazaka sunca. Danas se svijet ponešto promijenio, električna energija omogučila nam je da živimo i noću jednako komotno i bez problema možemo zamijeniti noć za dan.

Ponekad je jednostavno nemoguće naći mirno, tiho i mračno mjesto a apsolutno je nužno da se naspavamo. Uz možda najbolji izum čovječanstva, čepiće za uši, ovdje se nalazi i maska za spavanje s kojom ćete bez obzira na to koje je doba dana moći otploviti u zemlju snova. Uzorci i boje ostavljeni su vam na izbor, ali tako i tako nije bitno kada zatvorite oči.

Biološki je uvjetovano da nas udaranje svjetla u oči budi no ako ne liježemo sa sumrakom tada i ovo gubi smisao. Stoga ako se osjećate neispavano i već vas malo jezerce svijetla koje ulazi kroz rolete ili zastore budi, nabavite masku za spavanje. Nećete požaliti i spavat ćete čvrsto i ugodno kao nikad dosad. Odaberite one čija unutarnja površina je od mekih prirodnih materijala jer ipak će satima dirati osjetljivu kožu kapaka. Udobno se smjestite, navucite ju i laku noć.

 Autor: L.K. Foto: Africa Studio/Shutterstock