Maska za spavanje i kvalitetan san

maska za spavanje
Maska za spavanje, Foto: Africa Studio/Shutterstock

REM faza skraćeni je naziv za Rapid Eye Movement tj. fazu u kojoj dolazi do brzih pokreta očiju. Ovo je faza dubokog sna u kojoj se mozak doista može odmoriti. Naši životi u početku čovječanstva bili su neraskidivo povezani sa prirodom pa su njeni ritmovi u potpunosti upravljali svakim procesom u našem tijelu.

Više nismo lovci i sakupljači koji neodjeveni trče šumama u potrazi za hranom i noću se guraju oko vatrice u pećini. Pronalazak elektriciteta te energije koja se može zauzdati i korisiti za daljnji razvoj društva jer je odjednom moguće raditi i noću, preokrenuo je naš dotadašnji kolektivni bioritam.

Možda je vašim djedovima i bakama još bilo prirodno ustajati na zvuk prvog pijetla i započinjati svoj dan, ali to je bilo jedno drugo vrijeme. Možda danas noćima ostajete budne kako bi učile za ispite ili radite noćnu smjenu koja vam je u potpunosti poremetila bioritam.

U nastavku pogledajte kako najbolje možete odmoriti oči dok ne spavate.

San nam je nužan jednako toliko koliko i voda i hrana. Iako je mozak izuzetno sofisticiran i naša najbolja računala još uvijek nisu ni sjena onome što može ovih nekoliko kilograma neurona, on treba odmor. Čak i kada spavate vaš mozak je budan. On samo preusmjerava svoju pažnju na sve one stvari koje ste tijekom dana upile i doživjele i kojih možda niste ni svjesne.

Zanimljivo je da mozak nikada ništa ne zaboravlja, sve što ste ikada vidjeli ili čuli ili osjetili spremljeno je u nekoj vezi, ali nije dostupno svjesnom umu. Ako ste ikada zanemarile san na nekoliko dana jasna vam je njegova važnost. Jedostavno dolazi do potpunog pada sistema u organizmu.

No naš život je podređen radu, novcu i učenju i malo tko od nas može reći da svaku noć odspava svojih preporučenih 8 sati. Kako biste si osigurali udoban okoliš u kojem možete povratiti snagu, morat ćete u rutinu spavanja uvesti neke intervencije.

Brige koje sa sobom u spavaću sobu donesemo iz vanjskog svijeta mogu utjecati na kvalitetu sna. Možda teško zaspete, možda vas već dodir sunčevih zraka budi. Sve bi to bilo u redu da ste i zaspali čim je sunce krenulo padati no nekako sumnjamo da je to bio slučaj. Olakšajte si život i osigurajte si dovoljno odmora. Navucite masku za spavanje i zaspite snom pravednika.

Nije bitno kakve je maska boje i oblika, to je vaš krevet i činite što želite. Jedino bitno je da vam lijepo sjeda na nos i oči i da vas nigdje ne pritišće. Neka unutarnji materijal bude od prirodne tkanine koju ćete moći oprati u perilici rublja. To će biti nužno jer koža preko noći pojačano luči sebum. Želimo vam ugodne snove i ostvarenje istih.

 Autor: L.K., Foto: Africa Studio/Shutterstock