Maska protiv akni

maska za lice
Maska za lice, Foto: Valua Vitaly/Shutterstock

Loša njega kože, boravak u zadimljenim prostorijama, loša prehrana, masna koža sklona bubuljicama, stres ili hormonalna neravnoteža…sve to može dovesti do pojave akni. Sreća u nesreći je da se uglavnom javljaju u teenagerskoj dobi i zatim nestaju kako odrastamo. Nije lako biti teenager i tada se još osjećati nesigurno zbog lica posutog ovim upornim suparnicima.

No ponekad se ovi problemi nastave i kod odraslih osoba. Najčešći problem imaju oni kojima je priroda dodijelila masnu kožu. Takva koža luči previše sebuma koji ponekad zatvori pore i uzrokuje upale i u dubljim slojvima kože. To je ono što akna zaista jest.  Ako ste pogođeni ovim neugodnim problemom vjerojatno ste već posjetile dermatologa koji vam je prepisao nešto što bi vam moglo pomoći.

Ako nije došlo od značajnog poboljšanja može vam se samo sugerirati kozmetički tretman specijaliziranim pilinzima ili laserom. Ono na što morate pripaziti je da ne dirate kožu koja je već upaljena nečistim rukama. Držite ga čistim i koristite antibakterijska sredstva koja liječe stare akne i sprečavaju nastanak novih.

U svoj režim mjere kojim ćete se boriti protiv ove nemani svakako uvrstite i maske. Maske se zapravo ponašaju kao i naše svakodnevne kreme i kozmetički preprati samo su mnogo intenzivnije kure. Iskušajte ovu masku koju možete spraviti od sastojaka iz smočnice. Izmiješajte 4 žlice meda, 1.5 žlicu cimeta u prahu, žlicu muškatnog oraščića i sok od limuna. Sve ovo dobro izmješajte i nanesite na lice.  Prirodne maske možete držati na licu duže jer ne sadrže nikakve štetne sastojke.

Med je sjajan sastojak koji hrani i omekšava kožu, a istodobno se ponaša kao prirodni antiseptik koji će smiriti upalne procese unutar kože. Na jednak način će djelovati i muškatni oraščić. Cimet je odavno pozant kao jako korisna namirnica, ali u ovom slučaju mora biti samljeven gdje će poslužiti kao piling i odstraniti mrtve površinske stanice koje zatvaraju pore i uzrokuju nastanak novih akni.

Sok od limuna odličan je antioksidans koji obiluje C vitaminom. Istodobno otapa suvišnu masnoću iz pora, osolobađa je i stimulacijom proizvodnje kolagena i regeneracijom stanica kože ubrzava zacijeljivanje već postojećih ožiljaka.

Autor: L.K.  Foto: Valua Vitaly/Shutterstock