Marija Bistrica, svetište Majke Božje Bistričke

pogled na mariju bistricu
Pogled na Mariju Bistricu, Foto: Silverije/Wikimedia

Marija Bistrica je općina smještena na području Krapinsko-zagorske županije. Proteže se od obronka Medvednice prema sjeveru do rijeke Krapine. Ime je dobila po potoku koji prolazi kroz mjesto, a prvi se put spominje na početku 13. stoljeća u povelji kada je hrvatsko-ugarski kralj Andrija II. vratio županu Vratislavu sve njegove posjede zajedno sa Bistricom.

Otkada je 1731. godine biskup Juraj Branjug posvetio novo uređenu crkvu Snježnoj Gospi, svetište je dobilo ime Marija Bistrica. U to vrijeme cijelo to područje predstavljalo je feudalni posjed.

Kroz povijest je imao nekoliko vlasnika: bana Slavonije Dionizija, Nikolu Ludbreškog, bana Ivana Čusa, Ivana Horvata, Mihaela Konjskog, obitelj Kerečeni, Juraja pl. Malenića, grofa Petra Keglevića.

Osim što je poznata kao svetište Marija Bistrica ima dugogodišnju kulturnu povijest. Tako je prva škola iz 1699. godine, a 1756. godine bistrički kapelan Petar Berka tiskao je prvi bistrički hodočasnički priručnik “Kinč osebujni orsaga Horvatskoga” na starohrvatskom jeziku.

U Mariji Bistrici nastalo je veliko djelo Vatroslava Lisinskog, prva hrvatska opera “Ljubav i zloba”. Osim nje u Bistrici je skladana i budnica “Prosto zrakom ptica leti”, a Stanko Vraz je ovdje započeo svoje “Đulabije”.

Marija Bistrica danas je jedno od najposjećenijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj gdje se nalazi kip Majke Božje Bistričke koji potječe iz 15. stoljeća. Davno tijekom najezde Turaka kip je premješten iz crkve na Vinskom Vrhu u župnu crkvu u Mariji Bistrici.

Na početku 18. stoljeća Hrvatski je sabor darovao glavni oltar na čast Bistričke Gospe, a papa Benedikt XIV. podijelio je oproste hodočasnicima koji su se tamo dolazili ispovijedati i pričestiti.

200o. godine odlukom Josipa Bozanića bazilika Majke Božje Bistričke postala je jedna od četiri oprostne crkve. Uskoro nakon toga podignut je spomenik papi Ivanu Pavlu II. podno Kalvarije 18. svibnja 2003.godine.

Marija Bistrica danas je zanimljiva ne samo vjernicima u Hrvatskoj, nego i onima iz cijeloga svijeta.

Autor: M.T. Foto: Silverije/Wikimedia