Manuka med

med

Manuka med je vrlo ljekoviti med, a star je tisućama godina. Njegovi tonici i pripravci ljekoviti su i dan danas. Ovaj monoflorni med ime je dobio zbog cvijeća manukinog drveta s čijeg cvijeća pčele uzimaju med.

Ovaj med je poznat po antibakterijskim svojstvima koja se ne uništavaju za vrijeme razvodnjavanja, na toplini ili na suncu. Za takav učinak je zaslužno nekoliko faktora poput niskog udjela vode, visoke koncentracije ljekovitih sastojaka, niske kiselosti i prisutnosti posebnih ljekovitih spojeva koji se nalaze u cvjetovima manuke.

Ljekovitost manuka meda

Iznimno djelovanje manuka med je pokazao u liječenju bronhijalne astme, sinusitisa, kroničnog bronhitisa i rinitisa. Ovaj med se koristi onda kada antibiotici više ne djeluju, trenutno ublažava bol kod rana i pomaže im da brže zacijele, učinkovit je kod težih i lakših infekcija i najbolji je lijek za čireve.

Prirodni lijekovi su u savršenoj sinergiji i ravnoteži zbog čega su učinkovitiji od bilo čega što stvori medicina, a manuka je upravo pravi primjer kako tradicionalni lijekovi mogu riješiti probleme koje je stvorilo današnje društvo.

Danas postoje superbakterije koje su otporne na antibiotike, a manuka je jedini lijek koji donosi rješenje bez da uzrokuje ikakve nuspojave.

Njegovo izvanredno djelovanje na mnoge bolesti oduševljava, a najkorisniji je za liječenje slabog imuniteta. Odličan je i za njegu kože jer intenzivno obnavlja i vlaži kožu te ju vidljivo čini zdravijom.

Manuka med može pomoći kod gljivičnih infekcija, alergija i astme, čireva i osipa, probavnih bolesti, akni, ekcema, dermatitisa, upala, ugriza insekata i anemije.

Nije svaki manuka med napravljen na jednaki način, a aktivne tvari variraju u svakom medu drugačije jer ovise o podrijetlu meda i sezoni izrade.

Ako se manuka med koristi oralnim putem potrebno je uzeti jednu žličicu tri puta na dan, a ako se liječi akutna upala onda se preporučuje konzumiranje jedne žličice svakih sat vremena.

Uporaba manuka meda

Manuka med se koristi jednako kao i svaki drugi med što znači da se može koristiti lokalno, za kuhanje, oralno i u njezi kože. Ne smiju ga koristiti osobe koje su alergične na pčelinje proizvode, kao ni djeca koja su mlađa od jedne godine.

Ako se želite riješiti dosadnih akni savjetuje se da svake večeri na zahvaćena područja nanesete manuka med koji na tom dijelu ostavite do jutra. Potrebno je tretman ponavljati sve dok se ne primijete poboljšanja, a ako osoba ima bilo kakvih drugih kožnih problema može koristiti manuka med na isti način kao i za rješavanje akni.

Autor: A.Z., Foto: Sergey Peterman/Shutterstock