Manje obroka više puta dnevno

glavni obrok u danu

Treba li pojesti tri obilna obroka na dan ili nekoliko manjih? To je samo jedno pitanje koje su mnogi postavili, a sve u svrhu uspješnog i brzog gubitka kilograma. Mršavljenje je tema koja nikada ne može dosaditi, pa su se zato stručnjaci potrudili dati odgovore.

Manje obroka više puta na dan… Koliko ste puta imali priliku čuti ovu rečenicu od svih onih koji tvrde kako znaju najbolji put prema manjem broju kilograma? Sigurno više puta jer se velik dio doktora i nutricionista slaže kako zdrava i uravnotežena prehrana podrazumijeva nekoliko kvalitetnih obroka.

U kojoj ste vi kategoriji? Jeste li jedan od onih koji jede samo dva puta na dan ili se pokušava držati iznešenih savjeta? Zanimljivo je istraživanje provedeno u Americi gdje su znanstvenici došli do spoznaje kako bi tri obroka na dan umjesto šest bila prava formula za uspješno mršavljenje.

Znanstvenici su potvrdili kako su sve osobe koje su već bile na dijeti i koje su imale više kilograma, bile manje gladne ako su jele samo tri obroka na dan. S ovim načinom istraživanja se nisu mogli složiti mnogi nutricionisti, koji se drže teorije kako je najzdraviji način prehrane onaj kada uz tri glavna obroka imate uključene i manje međuobroke.

Nutricionisti su bili složni kako prehrana koja se oslanja na tri obroka na dan može biti učinkovita, ali samo na kratko vrijeme i ako želite izgubiti kilograme. Ona nikako ne može biti dugotrajno rješenje jer je za organizam zdravije ako postoji doručak, ručak, večera te dva međuobroka s voćem i žitaricama.

Iako se znanstvenici još uvijek ne mogu dogovoriti oko toga je li bolje jesti dva ili više puta, važno je da vaša prehrana ima uključenu dovoljnu količinu minerala, vitamina i vlakana.

To možete samo tako ako obogatite prehranu zdravim namirnicama jer je zdrava i uravnotežena prehrana najbolji put prema zdravlju i gubitku kilograma.

Autor. S.Š., Foto: Monkey Business Images/Shutterstock