Mamurluk – mali savjeti za borbu protiv jutarnjeg neprijatelja

Jutarnji mamurluk, Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Slabost, glavobolja, vrtoglavica, povraćanje i mučnina. Sve su to posljedice pretjeranog uživanja u alkoholu, odnosno mamurluka. Ako i vi patite od navedenih simptoma “jutro poslije”, odnosno dan nakon što ste konzumirali pretjerane količine alkohola, trebate znati da pravog lijeka – nema. Morat ćete biti strpljivi i čekati da alkohol izađe iz vaše krvi.

Znanstvenici su otkrili da je mamurluk zapravo blaži oblik odvikavanja od alkohola. Naime, dan prije, nakon što ste pretjerano uživali u alkoholu, naše tijelo se na njega navikava, a jutro poslije, kroz metaboličke procese izlazi iz tijela. Stoga, mamurluk je zapravo spoj dehidracije i intoksikacije tijela.

Jedini siguran način koji će vam pomoći izbjeći mamurluk je taj da izbjegavate pretjerane količine alkohola. No, pošto se toga nitko ne može uvijek pridržavati, postoje savjeti koji će vam pomoći da lakše podnesete mamurluk. Možete si pomoći malim trikovima koji će ublažiti mamurluk i smanjiti njegovo trajanje, a najbolje donosimo u nastavku.

Savjeti za uklanjanje mamurluka

Postoje brojni tradicionalni prirodni recepti za uklanjanje mamurluka, a u našim područjima najpoznatiji su: voda, juha od rajčice, domaća pileća juha, jogurt i kava bez šećera s limunom.

Ako unaprijed znate da vas čeka slavlje i da ćete popiti veće količine alkohola, savjetujemo da pokušate piti pametno. Naime, mamurluk se može ublažiti ako ćete piti manje količine alkohola kroz dulji period, a između toga potrebno je i konzumirati hranu.

Odaberite alkoholna pića koja ne uzrokuju jaki mamurluk. Naime, neka pića sadrže veću količinu metanola (crno vino, konjak, whiskey) pa će tada i mamurluk biti izraženiji. Birajte pića s manjim koncentracijama metanola poput vodke ili gina. Iako se preporučuje crno vino zbog zdravlja, budite oprezni s količinama jer kod osjetljivijih ljudi ono može izazvati glavobolju jer sadrži molekulu tiramina koja se može naći i u zrelim sirevima.

Prije nego što posegnete za čašicom alkohola, popijte dvije do tri čaše vode i pojedite nešto. Ako uz alkohol konzumirate i nešto masniju hranu, smanjit ćete apsorpciju alkohola, a voda će spriječiti dehidraciju.

Nakon slavlja, a prije spavanja, obvezno popije veće količine vode. Obična voda može učiniti čuda za vaše tijelo i drugi dan spriječiti veće simptome mamurluka. Sljedeći dan pripremite voćne sokove koje možete piti tijekom cijelog dana. Namirnice bogate voćnim šećerom, najučinkovitije su kod mamurluka.

Ako osjećate jaku mučninu, posegnite za korijenom đumbira koji prirodno liječi sve vrste mučnina. Dodajte malu količinu korijena đumbira u prirodni sok ili skuhajte čaj od đumbira. Unesite u tijelo i dovoljne količine vitamina B koji će pomoći u razgradnji alkohola u tijelu.

Popijte kavu bez šećera ili neko drugo piće koje sadrži kofein. Iako znanstveno nije dokazano, kofein se oduvijek koristi u liječenju mamurluka. Ako osjećate jaku glavobolju, radije popijte kavu nego da uzimate tablete protiv bolova. Aspirin bi vam dodatno mogao nadražiti sluznicu želuca, a paracetamol uz alkohol može imati štetan utjecaj na jetru.

U nastavku pogledajte kako napraviti napitak protiv mamurluka.

Mamurluk će najbolje izliječiti vrijeme. Sljedeći dan se dobro odmorite. Naime, mamurluk će obično proći za 24 sata, a u tom periodu pokušajte što više odmarati. Neki vjeruju da trčanje i jača fizička aktivnost mogu doprinijeti bržem rješavanje mamurluka, no to nije točno. Pomoći će vam lagana šetnja i svježi zrak.

Autor: M.L., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock