Malo mjesto Karlobag u podvelebitskom području

Pogled na Karlobag
Pogled na Karlobag, Foto: Orlovic/Wikimedia

U podvelebitskom području na prije svega zanimljivom mjestu nalazi se mjestašce koje svojim sadržajima i prije svega specifičnom klimom, već duže vrijeme privlači vjerne goste koji se uvijek vraćaju. Karlobag je prije svega općina koja se nalazi u Ličko-senjskoj županiji.

Naime radi se o gradu čija se turistička rivijera proteže na nevjerojatnih 42 km, a nalazi se na cestovnom pravcu Rijeka-Dubrovnik te na cestovnom pravcu koji vodi prema Gospiću, na Plitvice i prema Zagrebu.

Istražimo li malo povijest ovog mjesta možemo saznati kako je rimsko naselje, koje se ovdje nekada nalazilo, imalo vojnu, prometnu i trgovačku važnost, a postojalo je sve do IV. ili V. stoljeća kada su ga stanovnici pod navalom Gota napustili i pobjegli na susjedni Pag.

Napuštanje nije značilo potpuni zaborav, nego je prema Pagu nazvan Bag koji je u vrijeme hrvatskog kralja Zvonimira pripadao primorskoj župi u sastavu biskupije na Rabu.

U doba vladavine Mletaka na dijelu jadranskog primorja iz tadašnje luke Bag prema srednjem ličkom zaleđu, preko velebitskih prijevoja Oštarijska vrata i Baške Oštarije, vodile su karavane. Godine 1480. zauzima ga kralj Matija Korvin te priključuje Senjskoj kapetaniji.

Danas se Karlobag nalazi u središnjem dijelu na jadranskoj obali nasuprot otoka Paga, a ispod Velebita. Njegova turistička rivijera uključuje isto tako zanimljiva mjesta kao što su Ribarica, Cesarica, Lugovo Šugarje, Barić Draga i Baške Oštarije.

Karlobag vam istovremeno nudi pravu ljetnu zabavu na morskim plažama, te zabavu za sve one koji vole planinariti, budući da se u zaleđu nalaze tri nacionalna parka poznatija kao sjeverni Velebit, Paklenica i Plitvička jezera. Za malo iskusnije alpiniste u ponudi se nalaze litice Velebita i Male Paklenice.

Treba spomenuti kako u selu Sušanj počinje biciklistička staza koja vodi kroz sam park prirode Velebit do botaničkog vrta na Zavižanu. Tu možete uživati u bistroj rijeci Zrmanji koja vam pruža mogućnost vožnje kajakom i raftingom.

Dakle mogli bi reći kako je Karlobag idealno mjesto za sve one koji žele u svom odmoru imati svega pomalo, malo odmora, malo avanture, malo učenja.

Autor: S.Š.  Foto: Orlovic/Wikimedia