Malinska, turističko mjesto

plaža na haludovu
Plaža na Haludovu, Foto: International Festival/Wikimedia

Pored Baške koja svoje posjetitelje privlači najviše zbog čuvene plaže, Malinska je mjesto koje isto tako ima svoje atribute zbog kojih svake godine dolazi sve više turista u ovo malo mjesto. Malinska se smatra sjedištem općine Malinska-Dubašnica. Nalazi se na sjeverozapadnoj obali otoka Krka u prostranom zaljevu, a od Krčkog je mosta udaljena 15 km, od grada Krka 12 km, dok je od zračne luke udaljena svega 12 km.

Povijest ovog krasnog mjesta započinje u 15. stoljeću izgradnjom mlina po kojem je Malinska dobila ime. Kroz čitavo stoljeće na poticaj prije svega Krčkog kneza Frankopana, traje naseljavanje područja Dubašnice koja se smatra jedinim područjem na Krku, što tada nije imalo urbano središte.

Razvoj mjesta započeo je praktički 1880. godine dolaskom prvog turističkog parobroda. Tada je započela nova grana gospodarstva poznatija kao turizam, što se nastavilo do danas. Naime u početku je to bio prije svega lovni turizam, a od 20. stoljeća razvio se zdravstveni i kupališni turizam kada se počinje povećavati broj stanovnika.

Sve do izgradnje poznatog turističkog kompleksa Haludovo, broj stanovnika bio je umjeren. Međutim sredinom 19. stoljeća u Malinskoj su živjela 103 stanovnika, a na prijelazu u 20. stoljeće, broj stanovnika prešao je brojku 200.

Od tada je broj stanovnika postepeno rastao sve do 1971. godine, međutim nakon privatizacije Haludova kada je veliki broj ljudi ostao bez posla, broj stanovnika se smanjio za trećinu.

Unatoč brojnim problemima Malinska je ostala kao jedno od najpopularnijih ljetovališta za Zagrepčane, ali isto tako i za strane turiste, pogotovo Njemce i Austrijance.

Kao turističko mjesto Malinska nudi i brojne znamenitosti koje vrijedi pogledati, a to su prije svega crkva sv. Apolinara u Bogovićima iz 1857. godine. Zatim samostan franjevaca trećoredaca s crkvom sv. Marije Magdalene iz 1480. u Portu.

U tom je samostanu uređena muzejska zbirka s knjižnicom, etnografska zbirka s izvornim tošom za prešanje maslina i glagoljski lapidarij. Malinska je mjesto gdje se može naći velik broj sadržaja, za svakoga ponešto.

Autor: S.Š. Foto: International Festival/Wikimedia