Mali savjeti za kvalitetniji zrak u vašem domu

Otvoren prozor, Foto: Kletr/Shutterstock

Iako možda niste svjesni, ali kvaliteta zraka u vašem domu značajno utječe na zdravlje i kvalitetu života vas i vaših ukućana. Loša kvaliteta zraka može izazvati umor, slabost, česte glavobolje i alergije. No, nije sve tako sivo. Uz samo nekoliko jednostavnih poteza možete lako poboljšati kvalitetu zraka u svim prostorijama. Probajte, jer odmah ćete osjetiti razliku. Savjete možete primijeniti bilo gdje, u svom domu ili u uredu.

Redovito prozračivanje prostorija

Preporučuje se nekoliko puta provjetravati prostor u kojem boravite tijekom dana. Svježi zrak je sinonim za kvalitetan zraka. Ako vam se čini da je jedino u kuhinji ustajali zrak jer se u njoj miješaju mirisi od kuhanja, varate se. Iako ponekad ne možemo osjetiti ustajali zrak, to nije razlog da ne provjetrimo prostoriju. Najkvalitetnije prozračivanje zraka je tako da otvorite sva vrata i prozore, odnosno da napravite propuh. Propuh vam neće naštetiti nekoliko minuta, a dobit ćete zdrav prostor prepun kisika. Provjetravajte ujutro nakon buđenja, popodne nakon što se vratite s posla i navečer prije odlaska na spavanje.

Sušenje odjeće na otvorenom

Ako ćete potpuno mokru odjeću sušiti u sobi, mogli biste riskirati gljivice, bakterije i plijesan na zidovima sobe. Naime, voda koja isparava iz odjeće kondenzira se i stvara odličnu podlogu za razvoj bakterija. Stoga se preporučuje sušiti odjeću na otvorenom na sušilu za odjeću.

Vlaga u kupaonici

Pošto je kupaonica mjesto za kupanje i tuširanje, često je ispunjena vlagom. Upravo zbog toga u njoj raste vlažnost zraka i češće se razvijaju gljivice i plijesan. Kako biste spriječili ružno crnilo na zidovima, nakon svakog tuširanja ostavite otvorena vrata ili prozor kako bi sva vlaga mogla izaći i kako bi se zrak što prije osušio.

Sobne biljke

Mnoštvo zelenila u sobi bit će presudno i za kvalitetniji i čišći zrak. Budući da jako dobro znamo da biljke stvaraju kisik, preporučuje se izabrati neke od sobnih biljaka koje će se estetski uklopiti u vaš prostor, ali i koje ne zahtijevaju previše brige oko njege ako nemate dovoljno vremena.

Štetnost kamina i mirisnih svijeća

Jeste li znali da grijanje na drva i mirisne svijeće emitiraju nezdrave čestice? Stoga, ograničite njihovu upotrebu. Time ćete povećati kvalitetu zraka i smanjiti mogućnost unutrašnjeg zagađenja. Ako ih ipak želite koristiti, nakon svakog paljenja dobro provjetrite prostoriju.

Održavanje doma čistim

Iako se generalno čišćenje stana preporučuje jednom godišnje, nemojte zaboraviti niti na redovna čišćenja prašine, usisavanja, pranje prekrivača, jastučnica i deka. U sve navedeno se nakuplja prašina koju tada udišemo. Redovito čišćenje smanjit će utjecaj prašine u zraku i povećati njegovu kvalitetu. Kod čišćenja birajte samo ekološka sredstva za čišćenje koja možete napraviti i sami. Naime, jaka kemijska sredstva također ostavljaju štetne čestice u zraku koje mi udišemo.

U nastavku pogledajte kako još možete podići kvalitetu zraka u vašem domu.

Autor: M.L., Foto: Kletr/Shutterstock