Mali savjeti za kupovinu četkice za zube

Četkice za zube, Foto: Bine/Shutterstock

Da biste održali zdravlje i higijenu zubi, važno je redovito četkati zube. Tako ćete s njih ukloniti zubne naslage i plak te time spriječiti stvaranje karijesa, kamenca i dugotrajno nakupljanje plaka na zubima. Redovitim četkanjem zubi se ne održava samo zdravlje usne šupljine, već i cjelokupno zdravlje.

Kod održavanja higijene usne šupljine važno je odabrati četkicu i pravilno je koristiti. Možete odabrati klasičnu četkicu ili električnu četkicu, a za koju ćete se odlučiti ovisi prvenstveno o stanju i osjetljivosti zubi te zdravlju usne šupljine.

Kod pravilnog četkanja zubi važno je da četkica ima više vlakana i da ne bude pretvrda. Uz to, važno je zube četkati lagano, bez previše grubog stiskanja. Nepravilnim četkanjem zubi možete učiniti veliku štetu na caklini zuba.

U nastavku donosimo kako ćete se lako i jednostavno odlučiti za četkicu za zube te koja će biti vaš najbolji izbor.

Koju četkicu za zube odabrati

Klasična četkica za zube

Korištenjem klasične četkice za zube, odlučujemo se za mehaničko čišćenje zubi. No, iako već godinama koristite klasičnu četkicu za zube, to ne znači da je znate i pravilno koristiti. Mnogi griješe u četkanju i tako oštećuju zube.

Četkanje klasičnom četkicom za zube četkamo u smjeru od zubnog mesa pa do zuba i to isključivo kružnim pokretima. Birajte meke četkice čija vlakna nisu tvrda, a uz to iznimno je važno da zube ne četkate grubo.

Zube četkajte minimalno dvije minute i to pod blagim kutom. Samo tako ćete ukloniti sve zubne naslage i plak, a zubi će biti čisti. Prilagodite četkanje zubi osjetljivosti zubnog mesa i samih zuba.

Dostupan je velik broj raznih četkica za zube, a razlikujemo ih prema stilu, obliku glave, tvrdoći vlakana i boji. Ako imate osjetljive zube, birajte mekane četkice, a kako biste dobro iščetkali i teško dostupna mjesta, birajte one s manjom glavom. U prodaji su i četkice za djecu koje su prilagođene i posebno dizajnirane.

Preporučuje se četkicu za zube mijenjati svaka tri mjeseca.

Električna četkica za zube

Glavna funkcija električnih četkica za zube je ta da one same četkaju zube. Glava električne četkice okreće se od 6.000 do 30.000 u minuti, a vi trebate paziti da je pravilno prislanjate na zube.

Korištenje električne četkice se razlikuje od korištenja klasične četkice za zube. U ovom slučaju, ona se samo blago prisloni pod kutom od 45 stupnjeva.

Četkanje električnom četkicom za zube je brže jer ona lakše i brže skida plak i čisti zube. Budući da ima manju glavu, lakše može doprijeti do svih mjesta u ustima.

Većina električnih četkica ima i tajmer koji se namjesti prije četkanja na rok od 30 sekundi. On označava vrijeme kada možete početi koristiti sljedeći kvadrant zubi. Kod nekih postoji i senzor pritiska koji vam javlja ako ste izvršili preveliki pritisak na zube.

Ako nosite aparatić za zube, preporuka je da koristite električnu četkicu jer ona lakše i temeljitije može očistiti zube. Odličan su izbor i za starije ljude te za sve one s bolnim artritisom budući da ne trebate pomicati glavu kao kod klasičnog četkanja zubi.

Električna četkica se ne preporučuje onima koji imaju jako osjetljive zube, klimave zube ili probleme s desnima.

Njezino korištenje može biti nespretno jer odlazite li na put, morate ponijeti punjač i dodatne baterije, budući da četkice u protivnom neće raditi. To zahtijeva i malo više prostora u kovčegu.

Kao i kod korištenja klasične četkice i ovdje se preporučuje zamjena svaka tri mjeseca. No, o ovom slučaju nećete mijenjati cijelu četkicu već samo glavu četkice.

Odluka o tome koju ćete četkicu odabrati, vaš je osobni izbor, a ovisi o zdravlju zuba i usne šupljine te o potrebama. Koju god četkicu odabrali, važno je pravilno je koristiti. Nikada ne pretjerujte s pritiskom te prečestim četkanjem jer ćete u tom slučaju lako oštetiti zubno meso, korijen zuba i zubnu caklinu. Time riskirate osjetljivost zubi na toplo, hladno i slatko.

Autor: M.L., Foto: Bine/Shutterstock