Mali savjeti za bolja pluća

Rentgen slika pluća, Foto: Minerva Studio/Shutterstock

Svake godine jedna od deset odraslih osoba umire od raka pluća, a veliki broj njih su pušači. Koliko god uživali u pušenju cigareta, činjenica je da cigarete štete našem zdravlju – izravno našim plućima. Uzrokuju rak i smanjuju kapacitet pluća, a to se odnosi i na pasivne pušače. Ako ste pušač, najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje, ali i zdravlje ljudi koji vas okružuju je prestati pušiti.

Osim prestanka pušenja, zdravlju pluća mogu pridonijeti i sljedeće namirnice koje imaju blagotvorni učinak i svojim djelovanjem čiste pluća:

  • Luk – sadrži antioksidanse koji čiste pluća od toksina koji su nastali zbog pušenja.
  • Mrkva – sok od mrkve pomaže u alkalizaciji organizma pa tijekom doručka možete popiti 2-3 dl soka od mrkve.
  • Celer- sadrži visoku količinu vitamina E, a njegovom konzumacijom jačamo plućnu membranu.
  • Grejp – konzumacijom jednog do tri grejpa tjedno smanjuje se šansa od pojave raka respiratornih organa.
  • Đumbir– sadrži antioksidanse koji pomažu u uklanjaju toksina uzrokovanih pušenjem, a korisni su i za uklanjanje sluzi koja nastaje kao posljedica unošenja pšenice, soje i mliječnih proizvoda.
  • Sok od brusnice – eliminira bakterije u plućima koje uzrokuju infekcije. Preporučena dnevna količina soka od brusnice u ovom slučaju iznosi 3-4 dl.

Osim navedenih namirnica, možete isprobati i domaći pripravak koji također povoljno djeluje na zdravlje pluća. Pripravak možete spremiti tako da 12 režnjeva češnjaka, 10 žličica šećera, nasjeckan korijen đumbira i malo kurkume dodate u litru vode i pustite da kuha pet minuta.

Dobivenu smjesu ostavite preko noći u hladnjaku pa sljedećih nekoliko dana uzimajte po dvije čajne žlice dnevno. Postupak možete ponavljati koliko god to želite.

Autor. A.V., Foto: Minerva Studio/Shutterstock