Mali savjeti kako prestati pušiti, a da se ne udebljate

Djevojka jede bananu, Foto: Milana Tkachenko/Shutterstock

Nikotin smanjuje apetit i stimulira organizam pa se zbog toga često događa da osobe nakon prestanka pušenja nabace nekoliko kilograma. Mnogi razmišljaju o prestanku pušenja, ali ih strah da će se udebljati odvrati od toga.

Prema nekim istraživanjima, pušači tijekom prvih 12 mjeseci nakon prestanka pušenja u prosjeku dobiju 4-5 kilograma, ali to ne bi trebao biti razlog nastavljanja s tom štetnom navikom. Tih nekoliko dodatnih kilograma ne bi vas trebalo obeshrabriti jer pušenje znatno povećava rizik od nastanka mnogih kroničnih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila, koje su danas najčešći uzrok smrti. Osim toga povećava i rizik od karcinoma usta, grla i pluća.

Nikotin, koji je glavni uzročnik ovisnosti o cigaretama, također je jedan od glavnim uzroka zašto se tjelesna masa povećava nakon prestanka pušenja. Nikotin ubrzava metabolizam pa tijelo brže sagorijeva energiju, a prestankom pušenja dolazi do usporavanja metabolizma,

Pušenje može dovesti do oštećenja okusnih pupoljaka pa vam se nakon prestanka može činiti da je hrana ukusnija i onda ćete češće posezati za njom. Pušenje također može umanjiti osjećaj gladi pa iz tog razloga nakon prestanka počinjete češće osjećati glad.

Kako biste nakon pušenja održali tjelesnu težinu ili njeno povećanje sveli na minimum, pridržavajte se sljedećih savjeta.

Promijenite prehrambene navike

Kako između obroka ne biste posezali za nezdravim grickalicama, pripremite sebi zdrave međuobroke. Birajte svježe povrće poput mrkve ili orašaste plodove koji će vam pružiti energiju. Glavne obroke planirajte unaprijed kako bi se lakše mogli nositi sa žudnjom za nezdravom hranom.

Budite aktivni

Pojačanom tjelesnom aktivnošću povećavate sagorijevanje energije, a za početak možete krenuti s nekim lakšim aktivnostima. Umjesto vožnje automobilom ili javnim prijevozom radije hodajte ili vozite bicikl, a umjesto lifta koristite stepenice. Kasnije se možete prebaciti na druge aktivnosti poput trčanja ili vježbanja u teretani.

Osigurajte dovoljno sna

Kvalitetan san je iznimno važan za zdravlje cijelog organizma. Manjak sna je jedan od vodećih uzročnika pretilosti i može dovesti do povećanja razine hormona kortizola koji ima negativan učinak na razinu glukoze u krvi i krvni tlak.

Povećajte unos voća i povrća

Pušačima su potrebne znatno veće količine vitamina C u odnosu na nepušače. Osim toga, dugotrajno pušenje povećava razinu oksidativnog stresa u tijelu pa je potrebno povećati unos antioksidansa kao što su vitamini A, C i E. Vitamin E možete pronaći u biljnim uljima te orašastim plodovima poput badema, oraha i lješnjaka. Bogat izvor vitamina C je svježe voće i povrće poput brusnica, citrusnog voća, svježe paprike itd.

Osim antioksidansa, potrebno je unositi i dovoljnu količinu prehrambenih vlakana. Hrana koja je bogata prehrambenim vlaknima povezana je sa smanjenjem rizika od razvoja raznih kroničnih bolesti. Osim toga, prehrambena vlakna dulje održavaju osjećaj sitosti i potiču redovito pražnjenje crijeva.

Prestati pušiti nije lako, ali treba imati na umu sve koristi koje vam donosi rješavanje ove štetne navike. Prestankom pušenja osnažit ćete svoja pluća, očuvati zdravlje srca i mozga te smanjiti rizik za obolijevanje od zloćudnih bolesti respiratornog sustava.

Autor: A.V., Foto: Milana Tkachenko/Shutterstock