Mali prehrambeni savjeti za snižavanje masnoća u krvi

Prehrana za masnoću u krvi, Foto: Robert Kneschke/Shutterstock

U masnoće u krvi ubrajaju se trigliceridi i kolesterol. Imaju vrlo važne funkcije u organizmu i život bez njih bio bi nezamisliv, ali problemi nastaju kada njihova razina poraste iznad normalnih vrijednosti. Povišene koncentracije masnoća u krvi jedan su od rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, važno je naglasiti da je riječ o promjenjivom rizičnom čimbeniku i da je na razinu masnoća u krvi moguće utjecati promjenom životnih navika, odnosno prestankom pušenja, zdravijom prehranom i tjelovježbom, kao i uvođenjem određene terapije lijekovima, ako je to potrebno.

Kolesterol je važan za normalnu funkciju organizma i zbog toga ga sve stanice u tijelu mogu proizvoditi, a ako ne uspijevaju proizvesti dovoljnu količinu, u tome im pomaže i jetra. Ovdje je riječ o “zdravom” kolesterolu, odnosno HDL kolesterolu. Kolesterol koji unosimo prehranom nije toliko dobar, a ako ga unesemo previše, višak može završiti kao plak na krvnim žilama. Kako bi kolesterol bio pod kontrolom bez lijekova, potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima poput graha, ječma ili zobi te vježbati najmanje tri puta tjedno po pola sata.

Dan možete započeti zobenim pahuljicama. Zobenu kašu možete pripremiti s bademovim, sojinim, rižinim ili nekim drugim mlijekom.

Izbacivanjem namirnica životinjskog podrijetla iz prehrane također možete napraviti veliki korak prema snižavanju kolesterola u krvi.

Prilikom kupovine namirnica izbjegavajte proizvode koji kao jedan od sastojaka imaju hidrogenizirano biljno ulje jer ono podiže kolesterol.

Dodatni savjeti za snižavanje masnoća u krvi:

  • Stručnjaci savjetuju konzumaciju 25 grama graha dnevno.
  • Korisno je i maslinovo ulje koje stimulira povećanje dobrog kolesterola.
  • Naranče sadrže pektin koji snižava razinu kolesterola te vitamin C koji jača stijenke krvnih žila pa se svakako preporučuje konzumacija ovog voća.
  • Dobro je konzumirati i ciklu, jer ona sadrži betain koji smanjuje upalne procese u organizmu i pomaže u čišćenju masne jetre.
  • Oko 70 grama badema dnevno odlično utječe na krvnu sliku.
  • Na vašem jelovniku bi se dva puta tjedno trebala pronaći riba i morski plodovi.
  • Crno vino sadrži flavonoide koji štite srce i krvne žile te snizuju kolesterol. Kod konzumacije vina važno je biti umjeren, pa se tako ženama preporučuje jedna čaša dnevno, a muškarcima dvije.
  • Avokado se ne ubraja u niskokalorično voće, no njegove masti su svakako pozitivne za vaš organizam.
  • Češnjak je ljekovito povrće za koje je dokazano da snižava krvni tlak i kolesterol, a najučinkovitiji je kad se koristi sirov.

Autor. A.V., Foto: Robert Kneschke/Shutterstock