Mali Lošinj i Dani Apoksiomena

pogled na stjenovitu plažu
Pogled na stjenovitu plažu, Foto: Harassek/Wikimedia

Mali Lošinj jedan je od naših zanimljivijih otoka sa zaista privlačnom ponudom, gdje se ponajviše ističu dupini koje imate priliku vidjeti, a radi se o zasita neponovljivom iskustvu. Pored dupina, Lošinj je poznat po manifestaciji poznatijoj kao “Dani Apoksiomena”. Naime 1999. godine u blizini otoka pronađena je čuvena statua iz brončanog razdoblja. Radi se o  starogrčkom sportašu. Statua je bila zaglavljena između dvije morske stijene. Atletičar star preko 2.000 godina izvađen je iz morskih dubina i detaljno restauriran.

Treba spomenuti kako na svijetu postoji tek sedam sačuvanih statua starogrčkog atlete Apoksiomena koji predstavlja atletu, mladog sportaša u trenutku dok čisti strigil, kojim je sa svoga tijela sastrugao ulje, prašinu i znoj nakon natjecanja. Tijekom restauracije utvrđeno je da kip datira iz 2. – 1. st.pr.Kr.

Danas nakon što mu je vraćen nekadašnji sjaj, izložen je u Malom Lošinju, u Palači Kvarner za kojeg Lošinjani organiziraju Dane Apoksiomena u čijem trajanju posjetitelji mogu pogledati razne priredbe na temu samog Apoksiomena. Zatim izložbe fotografija, izložbe keramike i antičkog nakita. Tu je uključena antička gastronomija, antičke frizure te prezentacija grčko – rimskog hrvanja.

Možemo reći da u travnju Lošinj oživljava antičke dane i vremena kako se nekad živjelo i ponašalo. Radi se o jedinstvenoj prilici da osjetite čaroliju nekadašnjih vremena mistične antike i njezinih junaka. Za vrijeme manifestacije možete pogledati kip Apoksiomena, a od osam poznatih varijacija prototipa, lošinjski je kip najcjelovitiji i najočuvaniji.

Dakle pored velikog broja pješačkih staza pomoću kojih možete upoznati otok, te velikog broja uvala, prekrasnih plaža i velikog broja znamenitosti, treba ubrojiti i ovu jedinstvenu manifestaciju koja će vas zaista oduševiti. Lošinj je otok koji zaista nudi sve, a prava je lokacija za sve ljubitelje povijesti, odnosno za sve one koji se smatraju zaljubljenicima u antiku i drevna vremena.

Pored upoznavanja s prošlošću možete iskoristiti trenutak za opuštanje u brojnim spa centrima koji su za vrijeme održavanja manifestacije u potpunosti prilagođeni nekadašnjim vremenima. Naime u ponudi se mogu naći rimske kupke i masaže.

Autor: S.Š. Foto: Harassek/Wikimedia