Mala crna haljina

djevojka u crnoj haljini

Prema mišljenju velikog broja modnih stručnjaka smatra se da mala crna haljina mora biti dio svake ženske garderobe. Kako na svakom području postoje nepisana pravila kojih bi se svatko trebao pridržavati, tako i u svijetu mode na neki način postoji nepisano pravilo kako svaka žena treba imati jedan komad odjeće prepoznat svugdje u svijetu kao model koji je lansirala čuvena Coco Chanel.

Mala crna haljina početkom 20. stoljeća

Mala crna haljina
Foto: Pixabay

Početkom 20. stoljeća uslijedila je nova faza u životu bilo kojeg društevnog sloja. Naime upravo su tada žene dobile pravo glasa, postale su ravnopravni dio društva. Svijet se pored svega ostalog oporavljao od posljedica Prvog svjetskog rata.

Upravo u vrijeme kada se polako kretalo prema naprijed i kada je bilo potrebno što prije zaboraviti na strašne slike ratnih razaranja, čuvena Coco započela je pravu modnu revoluciju koja je još uvijek prisutna, a vjerojatno će tako biti i dalje.

Potrebno je istaknuti kako je upravo spomenuta dama visoke mode te svojevrsna kraljica modnih kuća najviše zahvalna za popualrnost crne haljine. Nije nepoznanica kako se nekada crna boja nosila samo za vrijeme sprovoda te u znak žaljenja zbog gubitka određene osobe.

Zahvaljujući Coco crna boja haljine postala je sinonim za prije svega eleganciju te isto tako i jednostavnost. U samo jednom komadu odjeće čuda su zaista moguća.

Može se nositi u skoro svim prilikama

Mala crna haljina se može nositi u mnogo prilika, a sve zapravo ovisi o ključnim modnim dodacima koji će diktirati izgled za određenu situaciju. Upravo o njima ovisi hoće li trenutni look biti elegantan, ili možda više casual.

Spomenuta haljina odgovara svakom tipu žene, bez obzira na građu i naravno godine. Malo ranije spomenuto je kako pojedini dodaci mogu diktirati stil. Tako je ponekad dovoljno na samu haljinu dodati sako, ili blejzer i vi ste spremni za poslovni sastanak.

Spremate se za večernji izlazak, a smatrate kako haljina jednostavno traži još poneki dodatak, nije problem dovoljno je posegnuti za narukvicom, ili možda ogrlicom i vi ste spremni za pokazati se pred dragim ljudima.

Autor: S.Š., Foto: rockey/Shutterstock