Magnezij u trudnoći

trudnica i hrana

Za vrijeme trudnoće se najviše mijenja tijelo žene, a osim tijela žene mijenjaju se i njene potrebe. U trudnoći je povećana potreba za magnezijem, zbog potreba za hranjivim materijama, kao i za mineralima. U trudnoći se javljaju hormonalne promjene, te zajedno s djetetom raste i posteljica, zbog čega je potreba za magnezijem još veća.

Osim povećane potrebe za magnezijem u vrijeme trudnoće, magnezij se pojačano i gubi putem mokraće, pa je sukladno time potrebno pojačati njegov unos u organizam. Dodatan unos magnezija u tijelo trudnice je potreban zbog održavanja ravnoteže u metabolizmu.

Magnezij blago utječe na organizam u fazi trudnoće, jer djeluje laksativno, zbog čega se sprečavaju kontrakcije maternice, smanjuju se grčevi u mišićima i bolovi koje uzrokuje migrena. Ti svi simptomi su najčešći u posljednjim mjesecima trudnoće, zbog čega je potreba za magnezijem sve veća.

Magnezij ima veliku ulogu u koštanom sistemu, te je važan za apsorpciju kalcija, te njegovu ugradnju u kosti. Tu važnu ulogu magnezij ima i nakon poroda, te za vrijeme dojenja.

Magnezij se ne proizvodi u organizmu čovjeka, pa je prijeko potrebno unijeti ga u organizam. U organizam je moguće unijeti magnezij putem vode bogate magnezijem i putem adekvatne količine hrane.

Namirnice koje su bogate magnezijem su sjemenke suncokreta, soja, koštunjavo voće, kelj, pšenične klice, bundeva, kukuruz, grah i špinat. Važno je da navedene namirnice unosite u organizam u preporučenim količinama. Osim navedenih namirnica savjetuje se da svakodnevno u organizam unosite mineralnu vodu koja ima visok udio rastvorljivog magnezija. Na taj način magnezij će brzo i lako dospjeti u sve ćelije organizma.

Svakodnevnim unosom magnezija u organizam ćete zadovoljiti sve važne životne potrebe organizma. Osim magnezija savjetuje se da u organizam svakodnevno unosite i dovoljnu količinu vode.

Ako ste u drugom stanju, važno je da niti jedan dan ne zaboravite dodatno u organizam unijeti magnezij, kako bi trudnoća tekla bez problema, te tijelo bilo zadovoljeno.

Autor: A.Z., Foto: SvetlanaFedoseyeva/Shutterstock