Magnezij, antistresni mineral

zdrava hrana
Zdrava hrana, Foto: Viktor/Shutterstock

Minerali su važni za metabolizam i izgradnju svih tjelesnih sustava. Čine gradivni materijal tijela poput kostiju, zuba ili krvi, a nalazimo ih u stanicama, tjelesnoj tekućini, mozgu, enzimima, hormonima te drugim važnim molekulama. Također, vrlo su važni za održavanje osjetljive kiselo-bazne ravnoteže staničnih tekućina, elektrokemijsku aktivnost te regulaciju mišićnog tonusa.

Jedan od najvažnijih minerala kada je u pitanju naše zdravlje jest magnezij. Nužan je sastojak gotovo svih tjelesnih stanica u našem organizmu. Bez njega ne bi došlo do aktivacije enzima koji su uključeni u stvaranje energije u tijelu. Magnezij je izrazito važan kod pravilnog rada srca, zdravlja mišića i cijelog živčanog sustava.

Iz toga je jasno vidljivo da je magnezij vrsta minerala koji je neophodan za zdravlje i vitalnost našeg organizma. Dnevne potrebe tijela za magnezijem iznose 6 mg po jednom kilogramu tjelesne težine.

Mnogi ljudi imaju sniženu razinu magnezija u svome organizmu, što nikako nije dobro. S njegovim nedostatkom povezani su uglavnom kronični problemi i smetnje, emocionalno nezadovoljstvo i stres.

Magnezij je također važan za našu živčanu i mišićnu ravnotežu, a osim toga pomaže kod nesanice, umora, prehlada, virusnih infekcija i uznemirenosti. Magnezij igra veliku ulogu u borbi protiv stresa, umora i iscrpljenosti. Smanjuje osjetljivost u stresnim situacijama.

Namirnice koje se preporučuju kako biste redovito unosili predviđenu količinu magnezija jesu integralni kruh, integralna riža, špinat, blitva i ostalo zeleno povrće, voće kao što je banana, crna čokolada i gazirana mineralna voda. Unos te hrane ne smije biti neograničen, već se i kod njihovog konzumiranja treba obratiti pažnja na količinu.

Ukoliko ove namirnice zbog nekog određenog razloga ne volite i ne konzumirate, danas u svakoj boljoj trgovini zdrave hrane ili ljekarni možete pronaći šumeći magnezij. On je topljiv u vodi, a okus mu nije nimalo loš zbog čega ćete ga moći konzumirati bez problema.

D.Š. Foto: Viktor/Shutterstock