Luka Sv. Juraj

luka sveti juraj

Vis je istureni otok u Jadranskom moru koji je od kopna udaljen 45 km. Radi se o prekrasnom otoku na krajnjem jugu Hrvatske oko kojeg se nalazi puno manjih otoka i otočića poput Budikovca, Biševa i Brusnika. Otok obiluje lokacijama koje omogućuju pravi odmor iz snova i opuštanje kao da ste na pustom otoku.

Dok prilazite otoku Visu prvo će vas dočekati luka Sv. Jurja ili kako je domaćini vole nazivati Viška luka. Nije ju problem uočiti izdaleka zbog svojih brdovitih rtova i tvrđava. Sa zapadne je strane zatvara Rt od Kompa iznad kojeg se smjestila tvrđava Svetog Jurja.

Sa istočne strane se nalazi Rt od Sabićeva iznad kojeg su smještene ruševine nekadašnje tvrđave Welington. Kada prođete mali otok Host i svjetionik koji se tamo nalazi, znači da ste napokon uplovili u duboku višku luku. Još iz vremena antike ova je luka bila poznata kao sigurno utočište, gdje su uplovljavali brodovi koji su ovdje nalazili spas za vrijeme oluja.

Bez obzira što je luka otvorena sjevernim i sjeveroistočnim vjetrovima, uvale Stonca, Sv. Juraj i Veli Mir pod poluotokom Prirovo zaštitit će vas i za vrijeme olujnog nevremena.

Kupanje na Visu predstavlja poseban doživljaj jer se radi o plažama na kojima možete doživjeti uistinu čisto more za koje se čini kao da ga čovjek nikada nije ni omirisao, a kamoli dodirnuo. Skoro svim plažama je moguć pristup s kopna, a gosti se mogu odlučiti između nekoliko lokacija.

Ako želite osjetiti kako je to kada se kupate u čistom moru okruženom mnoštvom netaknute prirode, onda je Sv. Juraj kao stvoren za godišnji iz snova. U skladu s otokom koji je veći naglasak stavio na očuvanje prirode, ne postoji velik broj kafića i restorana, ali sasvim dovoljno kako ne bi osjećali da vam bilo što nedostaje.

Autor: S.Š., Foto: WitR/Shutterstock