Lucidno sanjanje

lucidno sanjanje

Lucidno sanjanje je san kojeg je osoba za vrijeme sanjanja svjesna te za vrijeme sanjanja može upravljati snom. Svaka osoba može lucidno sanjati jer lucidnost nije ništa nadnaravno nego se usvaja kroz nekoliko vježbi.

Kvalitetan san je potreban kako bi se mogli odmoriti i pritom skupiti dovoljno energije za obavljanje svih aktivnosti. Kako mnogi imaju problema sa spavanjem, dobro je znati kako riješiti nesanicu te osigurati dovoljan broj sati spavajući.

Čovjek provede jednu trećinu svog života spavajući te svaka osoba za vrijeme spavanja sanja, svjesno ili nesvjesno. Za vrijeme jednog spavanja osoba sanja čak do 7 različitih snova, a jedina razlika među tim snovima je kojih će se sjetiti i nakon buđenja, a koje će zaboraviti.

Želite li znati kako postati svjestan sanjanja, prvi korak prema prisjećanju sna je lucidnost koja se može ostvariti uz pomoć tehnike buđenja, pozitivne afirmacije i pitajući mehanizam.

Kako bi se osoba mogla prisjetiti što je sanjala trebala bi naviti budilicu svaka 4 sata i tada zapisati svoje snove u dnevnik. Nakon toga budilicu bi se trebalo navijati svakih 90 minuta kako bi se postupak ponovio.

Dobro je da pored kreveta uvijek stoji dnevnik u koji će se moći zapisivati snovi kojih se osoba sjeća. Snove je najbolje zapisati odmah nakon buđenja.

Tehnike buđenja

Lucidno sanjanje je moguće. Prvo je potrebno nekoliko puta za vrijeme dana pogledati iza sebe, okrenuti se, pričekati i ponovo se okrenuti.

Kroz dan treba ponavljati rečenicu sanjam li te ju kombinirati s provjeravanjem pozadine. Na papir treba napisati riječ i nakon nekoliko sekundi provjeriti.

Sve navedene radnje treba ponavljati više puta kroz dan, kako bi ih mogli svjesno raditi i u snu i kako bi malo po malo mogli početi upravljati svojim snovima.

Pozitivna afirmacija ili metoda namjere je zadavanje zadataka samom sebi. Potrebno je nekoliko puta na dan na papir zapisati rečenicu – VEČERAS ĆU LUCIDNO SANJATI.

Ako osoba želi ovu rečenicu može izgovarati i na glas, a koji god način odabrala, zapravo će si obećati da će od sljedećeg puta lucidno sanjati. Takvu pozitivnu afirmaciju je zapravo nabolje napraviti prije spavanja.

Kako bi osoba izvela ovu metodu, bit će joj potrebna pomoć još jedne osobe. Zapravo je druga osoba potrebna kako bi vas promatrala za vrijeme spavanja te nakon 1,5 h spavanja počne govoriti kako sanjate. Nakon 1,5 h sna osoba može čuti glasove koji govore da sanja, zbog čega može bez problema početi lucidno sanjati, tj svjesno.

Autor: A.Z., Foto: xzserg/Shutterstock