Lovran, najstarije naselje uz obalu Liburnije

malo mjesto lovran
Malo mjesto Lovran, Foto: Kiki273/Wikimedia

Pored Opatije koja ima dugogodišnju tradiciju privlačenja gostiju, na tom malom području u samoj blizini Rijeke, smjestio se Lovran isto tako bogate povijesti koji se zapravo dodiruje sa Opatijom. Lovran se nalazi na zapadnoj obali Kvarnerskog zaljeva, u podnožju južne padine brda Gorica koje pripada obroncima planine Učke.

Od Opatije je udaljen svega 6 km. Ne znamo koliko ste upoznati s činjenicom da je Lovran dobio ime po lovoru kojeg ima u izobilju, a raste u samoj okolici grada.

Lovran je poznat kao najstarije naselje koje se razvilo neposredno uz obalu Liburnije, a bitno je spomenuti kako je grad uspio sačuvati duh prošlosti i to tako što je sačuvao povijesnu jezgru srednjovjekovne urbane koncepcije.

Stari je grad bio okružen obrambenim zidom i bastionima u blizini čijih su temelja i zidina s vremenom bile izgrađene kuće.

Arhitektura starog grada dala je taj posebni štih cjelokupnoj gradnji mediteranskog podneblja, a to se može vidjeti po brojnim kućama, njihovoj fasadi ukrašenoj prije svega skalinama, trijemovima i svodovima sa kamenim grlom cisterne koji se nalazi u sredini kortila.

Može se slobodno reći kako ovo mjesto prije svega raspolaže izuzetno bogatom povijesti i naravno turističkom tradicijom te očuvanom prirodom koja će vas isto tako oduševiti.

Zaputite li se prema Lovranu trebali biste znati za šetnicu dugu 12 km koja povezuje mjesta kao Lovran, Ika, Ičići, Opatija i Volosko. Najljepše u svemu što nije ometana prometom auta te vam tako pruža jedinstveni doživljaj upoznavanja mediterana u potpunoj tišini.

Uređenje ovog poznatog šetališta započelo je 1885., a dovršeno je 1889. kada je Opatija proglašena klimatskim lječilištem.

Nađete li se u blizini Lovrana trebali biste znati kako odavde imate mogućnost otići na jednodnevne izlete bilo do Plitvica, Brijuna ili Risnjaka te na jedan od otoka kao što su Krk, Cres, Rab, Postojnsku jamu u Sloveniji te Veneciju u Italiji.

Isto tako možete uživati u pravim delikatesama obližnjeg mjesta Volosko poznato po vrhunskim restoranima i konobama, gdje možete kušati čuvenu fritaju sa škampima, vrganjima, pršutom i poširanim žumanjkom od jajeta.

Popularnost Lovrana proizlazi iz nevjerojatnog zemljopisnog položaja grada Lovrana. Dakle odlučite li se na dolazak, sigurno nećet požaliti, a isto kao i u Opatiji uspjet ćete osjetit duh prošlih vremena.

Autor: S.Š.  Foto: Kiki273/Wikimedia