Loša prehrana

zdrava i nezdrava hrana

Mnogi ljudi ne konzumiraju dovoljno kvalitetne namirnice što u končanici nakon nekog vremena rezultira s nedostatkom bitnih hranjivih tvari u tijelu. Loša prehrana može dovesti do nedostatka vitamina i minerala, prouzročiti brojne simptome pa čak i ozbiljno ugroziti zdravlje.

Postoje bitne stavke u kojima možemo vidjeti kako nepravilna prehrana može utjecati na organizam.

Konstantni umor

Umor je u velikom broju slučaja pokazatelj nedostatka željeza u tijelu što može dovesti do ozbiljne bolesti – anemije. Uz umor, kod anemije se mogu javiti još i blijedilo, pojačan rad srca, bolest štitnjače i razne psihičke promjene kao što su tjeskoba i depresija. Ako osjećate već duži period neobjašnjiv umor, javite se liječniku i on će vam nakon vađenja krvi prepisati određene lijekove.

Upale oko ustiju i u usnoj šupljini

Ispucala koža u kutovima usana te natečen i blijed jezik u usnoj šupljini mogu vam biti glavni pokazatelji da tijelu nedostaje željeza ili riboflavina. Što prije otkrijte uzrok ovom stanju kako bi mogli započeti s liječenjem dodacima ili uvesti u prehranu što više namirnica koje su do sada bile zapostavljene.

Beživotna kosa

Kosa vam je lomljiva i slaba? Ona se sastoji od proteina što vam može biti glavni pokazatelj da prehranom ne unosite dovoljnu količinu hranjivih tvari koji su potrebni za zdravlje, sjaj i lijep izgled kose. Uz proteine, prehranom vjerojatno ne unosite dovoljno esencijalnih masnih kiselina, željeza i vitamina skupine B. Ako vam uz sve to kosa i jako opada vrijeme je da obvezno poradite na svojoj prehrani. Za početak možete uzeti i neki od dodataka prehrani za zdravlje kose koji u sebi ima sve potrebne tvari za obnovu vlasi. Uz dodatke, promijenite prehranu kako bi spriječili ponovnu pojavu.

Slabi i lomljivi nokti

Uz kosu, nokti vam isto tako puno mogu reći o tome koliko vam je prehrana kvalitetna. Nokti u obliku žlice koji su uz to i mekani, glavni su znakovi da vam nedostaje željeza. Jedite više mesa, jaja, jetre, školjaka i cikle.

Proljev

Ako vam se često događa proljev koji traje duži vremenski period, to znači da vjerojatno imate problem s apsorpcijom hrane. Do loše apsorpcije može doći osim zbog loše prehrane i radi raznih upala, lijekova, alkoholnih pića, operacija pa i bolesti. Obvezno se konzultirajte s liječnikom ako se proljev nastavi. On će vas uputiti na daljnje pretrage.

Promjene raspoloženja i potištenost

Česte promjene raspoloženja, osjećaj tjeskobe ili potištenosti može biti pokazatelj da u tijelu nema dovoljne količine energije. Do promjene raspoloženja obično dolazi naglo bez ikakvih jasnih znakova, a sve je to popraćeno još i slabošću i umorom. To su sve znakovi loše prehrane. Potražite pomoć liječnika koji će utvrditi koje vam tvari nedostaju. Vjerojatno se radi o nedostatku magnezija ili vitamina B12.

Pripazite na ove simptome i ako potraju potražite pomoć kod liječnika. Ako uz to sve nemate apetita zasigurno će se to sve odraziti na vaše zdravlje. Izbjegavajte veliki unos soli, šećera i nezdravih masti, a orijentirajte se na unos mesa, žitarica od cjelovitog brašna, voća, povrća, mlijeka i jaja. Ne zaboravite ni na unos dovoljene količine tekućine da ne bi došlo do dehidracije tijela.

Autor: M.L., Foto: Poznyakov/Shutterstock