Lopar, rodno mjesto sv. Marina

plaža ciganka na rabu
Plaža Ciganka na Rabu, Foto: Otmar Lichtenwörther/Wikimedia

Pored brojnih sadržaja koje nudi prekrasan otok Rab, treba napomenuti kako najveći broj posjetitelja ipak duguje zbog poznatog naziva koje nosi, a to je “raj pješčanih plaža”. Lopar je prije svega turističko mjesto udaljeno svega 12 km od grada Raba, a svoju posebnost najviše duguje nevjerojatnim prirodnim ljepotama i naravno pješčanim plažama duž vrlo razvedene obale.

Stanovnici ovog mjesta poznati su po svom bavljenju turizmom, poljoprivredom, stočarstvom i ribarstvom, a pored ljubaznog stanovništva treba ubrojiti i stogodišnju tradiciju Lopara te nevjerojatnu kulturno-povijesnu baštinu, što će najviše privući sve one koji žele malo više saznati o povijesti ovog mjesta.

Lopar je poznat kao rodno mjesto sv. Marina, klesara koji je otplovivši na apeninski poluotok, početkom 4. stoljeća, osnovao najstariju republiku na svijetu poznatiju kao Republika San Marino. Danas njemu u čast na Loparu postoji hotelsko naselje i autokamp koji nose njegovo ime, a zasigurno nije mala stvar spomenuti kako se rodno mjesto ovog velikog čovjeka nalazi baš u Hrvatskoj.

Pored značajne povijesti treba spomenuti da se otok Rab smatra jednim od najzelenijih otoka na Jadranu koji je uglavnom prekriven borovim šumama i šumama hrasta crnike. Kad smo već kod vegetacije treba znati da na loparskom poluotoku rastu brojne vrste samoniklog mediteranskog bilja.

Dok od uzgojnih kultura treba izdvojiti vinovu lozu, maslinu, smokvu, krumpir i rajčicu. Od životinjskih vrsta možemo vidjeti zeca, fazana, neke od ptica grabljivica te krupnu divljač poput jelena lopatara i srne.

Kao što možemo primjetiti Lopar zajedno sa svojom okolicom nudi zaista velik broj sadržaja koji će zadovoljiti svakoga, bilo da ste osoba u potrazi za povijesti i svim onim što je nekada bilo, bilo da ste osoba koja želi uživati u nevjerojatnoj ljepoti Lopara, a pritom najviše mislimo na prekrasne pješčane plaže koje svakog ostavljaju bez daha.

Kad već pričamo o posebnostima treba izdvojiti Geološki vrt koji djeluje u sklopu Geoparka otoka Raba, a obiluje brojnim geološkim zanimljivostima i rijetkom vegetacijom. Na brojnim geološkim točkama može se naći velik broj fosila te posebno oblikovane stijene.

Autor: S.Š. Foto: Plaža Ciganka na Rabu, Foto: Otmar Lichtenwörther/Wikimedia