Lokrum, otok kiselih divljih naranča

stijene na otoku
Stijene na otoku, Foto: Pudelek/Wikimedia

Na svega 0,5 NM jugoistočno od Dubrovnika, nalazi se jedinstveni otok Lokrum, bogate vegetacije i zanimljive povijesti. Samo ime izvedenica je latinske riječi što zapravo znači acrumen, kiselo voće, jer je nekada otok obilovao stablima kiselih divljih naranča. Najviši vrh otoka zove se Glavica sa visinom od 96 metara, a posebnost otoka čini 10 m duboko slankasto jezero pod nazivom Mrtvo more.

Lokrum se smatra jednim od najmanjih u skupini južnog hrvatskog primorja, koje karakterizira mediteranski pejzaž. Naime skoro cijelom svojom površinom Lokrum je obrastao gustom vegetacijom koja pokriva preko 60 ha.

Smatra se da se na ovom području nalaze svi prirodni i razvojni nizovi biljnih zajednica eumediteranskog područja Europe. Iz tog razloga najviše ovo područje je stavljeno pod zaštitu UNESCO-a.

Na Lokrumu možemo vidjeti šume crnike ili česvine s crnim jasenom, a ipak je najveći dio otoka prekriven makijom, otvorenim i svijetlim garizima te nekoliko tipova travnjaka.

Osim bogate vegetacije, Lokrum je poznat i po povijesnim pričama, koje bi neki nazvali praznovjernim, ali možemo reći dobra priča za snimiti neki film sa Lokrumom kao pozadinom.

Kao što postoji priča o prokletstvu Tuankamona, tako postoji i priča o prokletstvu poznatih osoba koje su ljetovale na Lokrumu, ili koje su namjeravale.

Priča ide ovako; Lokrum sa svojom bogatom florom i faunom oduvijek je privlačio mnoge europske osvajače, careve i kraljeve, a nijednom od njih to ljetovanje nije donijelo sreću. Naprotiv.

Od polovice 19. stoljeća te do kraja Prvog svjetskog rata, dubrovački otok bio je u sastavu Austro – ugarske monarhije te pretvoren u ljetni rezidencijalni posjed bečke carske oitelji. U ovoj prekrasnoj prirodi uživali su najugledniji austro – ugarski prinčevi, plemići i dvorjani te članovi carske obitelji Habsburgovaca.

Oto Fridrih Vilhelm poznatiji kao Ludvig II, kralj i ljubavnik Elizabete Bavarske majke austrijskog nadvojvode i prijestolonasljednika Rudolfa, nakon što se vratio kući sa ljetovanja, Bavarski ministar proglasio ga je ludim. Par dana nakon toga pronađen je mrtav.

Na Lokrumu je ljetovao Franc Karl Josef sa svojom zaručnicom Stefanijom, što je bio početak skore tragedije. Naime 29. siječnja 1889. godine u dvorcu Majerling dogodila se tragedija kada je austrijski prijestolonasljednik ubio svoju ljubavnicu.

Priča kaže da su 1914. godine svoje ljetovanje odlučili provesti na Lokrumu Franjo Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija Hohenberg, koji su prije samog dolaska posjetili Sarajevo kada je izvršen atentat i kada su pala tri carstva; austrougarsko, tursko i rusko.

Kao što vidimo Lokrum pored svojih prirodnih ljepota ima zaista zanimljive priče.

Foto: Pudelek/Wikimedia