Ljetovanje na dalmatinskim otocima

grad pag
Grad Pag, Foto: Andrzej Mlynarz/Wikimedia

Dalmacija se odnosi na Južno primorje koje se proteže na 400 km uz Jadransko more sa glavnim gradom Splitom. Jedno od najpopularnijih turističkih ljetovališta na Jadranu su zasigurno dalmatinski otoci koji svake godine privlače velik broj turista i to iz više razloga. Svaki od tih otoka nudi ono nešto čime privlači određene turiste koji dolaze iz sebi svojstvenih razloga.

Dalmacija generalno donosi puno posebnosti, a one se očituju u posebnoj kuhinji i njezinim specijalitetima, kao što su svježa riba, školjke i rakovi, hobotnice, lignje, sipe, masline i neizostavni dalmatinski pršut.

Ljetovanje na jednom od otoka u Dalmaciji može biti poseban doživljaj, a to ovisi najviše o tome za koji se otok odlučite.

Brač je poznat kao otok sa najpoznatijom hrvatskom plažom, Zlatni rat čija dužina iznosi 530 m sa oblikom trokutastog špica. Posebnost ove plaže odnosi na to da mijenja svoj oblik obzirom na plimu i oseku.

Brač je idealno mjesto koliko za mlade željne zabave, toliko i za obitelji s djecom, gdje ćete uspjeti pronaći potreban mir.

Hvar je poznat kao najsunčaniji otok na Jadranu sa 2.700 sunčanih sati godišnje. Hvar je poznat kao jedna od popularnijih destinacija u Hrvatskoj, bilo da ste se odlučili za sam grad Hvar, ili Starigrad.

Vjerujte kako nećete pogriješiti ako ste odlučili provesti odmor na otoku poznatom po vinu, kadulji, ružmarinu i brojnim uvalama.

Pag, odnosno južni dio otoka koji se odnosi na grad Pag, posebno je zanimljiva lokacija za sve one koji žele iskusiti čuveno ljekovito blato te probati čuveni paški sir, koji će oduševiti i one najveće skeptike.

Pag je isto tako poznat po čuvenoj paškoj čipki, taj ručni rad može se naći na ulicama samog mjesta.

Korčula je otok bogate povijesti koji privlači razne tipove turista. Bilo one koji su željni malo više saznati o Marku Polu i njegovom djetinjstvu, ili oni turisti koji žele provesti svoje dane u kupanju na jednoj od brojnih plaža na Korčuli, pijuckajući fina vina na nekoj od terasa restorana. Korčula je mjesto za svakoga.

Možemo reći kako u Dalmaciji postoje mjesta koja su kao zamišljena za sve one koji su želji malo više mira i tišine te uživanja u čistoj i netaknutoj prirodi, a to su Drvenik Veli i Drvenik Mali koji se nalaze u neposrednoj blizini Trogira.

Kao što vidite Dalmacija pruža velik izbor što se tiče otoka i njihovih sadržaja.

Foto: Andrzej Mlynarz/Wikimedia