Ljekovito bilje u teglama

loncanice

Kao što u lončanicama možete saditi začinsko bilje, možete posaditi i ljekovito bilje te tako obogatiti vašu kućnu prirodnu ljekarnu. Dobra stvar je što oko tih biljaka nema pun brige, pa zašto ne biste pokušali?

Zar nije dobra ideja da vam nadohvat ruke stoji aloe vera, kamilica, kadulja ili neka druga ljekovita i začinska biljka koja će vam pomoći izliječiti posjekotine, pomoći vašoj probavi ili ublažiti opekotine?

Dobra stvar je što ljekovito bilje ne treba puno prostora pa ih možete saditi u lončanice svaku zasebno ili više njih u jednu lončanicu. Ako uz to imate i vrt, uvijek iz lončanica možete preseliti bilje u vrt i pustiti ga da još više naraste.

Još niste zakasnili posaditi mlado bilje koje vam se sviđa i koje najbolje može poslužiti vašem kućanstvu.

Posadite aloe veru, a sadnice možete kupiti u bilo kojem vrtnom centru. Posadite ih u zemlju koju ste pomiješali s pijeskom, neka bude dobro drenirana, a kada ju presadite, radite to u prostoriji gdje je minimalno 20 stupnjeva. Aloe veri će odgovarati sunčani prostor u kojem ne pada temperatura ispod pet Celzijevih stupnjeva, u suprotnom se može isušiti.

Aloe vera je biljka koja se može koristiti u unutarnjoj i vanjskoj primjeni, a najlakše ju je koristiti za opekotine i posjekotine. Samo trebate otrgnuti jedan mesnati listi, iz njega ocijediti sok i njime premazati oštećeno mjesto. Kako se sok suši, oblikuje se nevidljivi oblog koji ne propušta vlagu ni bakterije.

Kamilica je najrasprostranjenija i najpoznatija ljekovita biljka koju ćemo najčešće konzumirati u obliku čaja. Zašto si onda ne priuštiti domaći čaj iz vlastitog uzgoja. U polju se kamilica sije u jesen, ali u lončanice je možete posaditi i u proljeće. Napravite dobru drenažu u lončanici i pospite sjemenke kamilice, dodajte zemlje i zalijte ih. Neka stoje s vanjske strane prozora ili na balkonu, ali nemojte da budu direktno na suncu.

Kad se kamilica dobro rascvate, poberite sve cvjetiće i osušite na gazi na mjestu gdje ima dobar protok zraka. Ako želite možete ubrati cijele stabljike i sušiti ih naopako te od toga spremiti čaj.

Autor: S.G., Foto: Teresa Kasprzycka/Shutterstock