Ljekovita svojstva malina

maline

Malina je zbog svog predivnog okusa, boje i arome prava ljetna poslastica kojoj neće nitko odoljeti. Osim toga, odličan je izvor vitamina, a najviše vitamina C, ima velik broj vlakana i minerala. Njena najveća posebnost je što sadrži puno antioksidanasa.

Njena lijepa crvena boja dolazi od antocijana, a dokazano je da oni štite naš organizam od slobodnih radikala i njihovog štetnog djelovanja. Antocijan i likopen imaju i drugo povrće i voće poput trešnje, kupine, crvene paprike, rajčice, jagoda, a njih u ljetnim mjesecima ima u izobilju, a svi sadrže jaka antioksidativna svojstva koja štite krvožilni sustav, čiste krvne žile i potiču cirkulaciju.

Elagitanin iz maline također daje antioksidantsku zaštitu, a on se još nalazi i u kupinama, šipku i jagodama. Neka istraživanja su potvrdila da imaju i antikancerogeno djelovanje. Antioksidansi učinkovito sprječavaju ubrzano starenje kože pa zašto si onda ne biste dva tri puta tjedno priuštili fine i zdrave maline.

Koliko god malina pojeli, ne trebate strahovati od viška kilograma jer one imaju nisku energetsku vrijednost. Najvećim dijelom sadrže vodu, proteine i ugljikohidrate. Maline su odličan izvor dijetalnih vlakana, te dobro djeluju na rad crijeva te pomažu u sprječavanju razvoja dijabetesa.

Zbog svojih dijetalnih vlakana pomažu smanjiti upale bolesti srca, dijabetesa i krvnih žila stoga u prehranu treba uvrstiti što više dijetalnih vlakana. Takva hrana se preporučuje i ljudima na dijeti jer vlakna daju osjećaj sitosti.

Maline imaju hranjivu vrijednost i u svježem i sušenom obliku. Od malina možemo praviti kompote, sirupe, sokove i vino. Za vrijeme sezona malina najbolje je konzumirati svježi sok od malina, a u zimske dane, kuhani sok od malina. Maline imaju pektina pa su dobre za pravljenje marmelada, želea i džemova. Savršeno odgovaraju različitim kremama, moussevima od tamne i bijele čokolade i tiramisu kremama.

Maline možete konzumirati u u obliku čaja koji je posebice dobar za trudnice. Lišće od malina prelijte s kipućom vodom, pustite da odstoji deset minuta, procijedite i nakon toga ga možete konzumirati toplog i hladnog.

Malina se vrlo lako uzgaja. Raste kao grm pa ako imate malo mjesta, posadite je i u svom vrtu.

Autor: S.G., Foto: Alena Haurylik/Shutterstock