Ljekovita svojstva avokada

salata od avokada

Tropsko voće avokado je zelene boje i okruglog oblika, a može biti teško i oko dva kilograma. Poznato je po svojoj čvrstoj kori i mesu čiji okus podsjeća na maslac i tvrdo kuhani bjelanjak. Često ga se koristi kao prilog ili pripremu salata i juha.

Često se izbjegava zbog svog visokog udjela masti, ali masti koje avokado sadrži su zdrave i u avokadu se kriju mnoga ljekovita svojstva.

Ulje avokada je često korišteno za brojne kozmetičke proizvode posebice maske za lice, kreme i losione, a odličan je jer sprečava prijevremeni nastanak znakova starenja i hidratizira kožu.

Avokado sadrži linoleinsku i oleinsku kiselinu, a te kiseline su dobre za smanjenje lošeg kolesterola i povećanje razine dobrog kolesterola. Antioksidansi koji se nalaze u avokadu smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu koji znaju uzrokovati probleme s vidom.

S obzirom na to da je bogat kalijem unosom avokada u organizam pomaže se zaštititi mokraćni sustav, a može i smanjiti rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.

Kalij u tijelo vraća razinu elektrolita i značajno ubrzava metabolizam, a njegova ulja mogu olakšati simptome psorijaze. Ako svaki dan namažete svoju kožu uljem avokada smanjit će se iritacija, ljuštenje i svrbež kože.

Bogat je nezasićenim masnim kiselinama pa osobe koje žele izgubiti višak kilograma često izbjegavaju avokado jer misle kako avokado sadrži mast, ali to nije točno.

Nezasićene masne kiseline su itekako dobre za zdravlje pa tako i za mršavljenje jer mogu spriječiti pretjerano konzumiranje hrane. U maloj mjeri avokado sadrži i zasićene masne kiseline, a sadrži tri puta više kalorija i kalija od banane. Njegove ostale vrijedne tvari kojima je bogat su bakar, magnezij, željezo i fosfor.

Jedan je od najboljih izvora vlakana, a bogat je folnom kiselinom, kalcijem, kalijem, vitaminom A, C i E te željezom.

Osobama koje muči loš zadah može biti od velike pomoći jer je odlična namirnica za uklanjanje lošeg zadaha i ispiranje usta. Učinkovit je i za uklanjanje bakterija koje uzrokuju loš zadah a koje se nalaze u ustima.

Folna kiselina i kalij sprečavaju nastanak bolesti krvožilnog sustava, srčanog udara, reguliraju krvni tlak, štite krvne žile i sprečavaju srčane bolesti, a njima je avokado itekako bogat.

Autor: A.Z., Foto: Africa Studio/Shutterstock