Listanje noktiju na rukama

listanje noktiju na rukama

Imate problema s noktima, često pucaju i dolazi do listanja? Očito treba nešto mijenjati, kako bi nokti bili lijepi i čvrsti, zbog čega je dobro znati kako spriječiti listanje i pucanje noktiju na rukama.

Vodite računa o njezi tijela i nije vam svejedno kako će vam ruke izgledati te hoće li koža na rukama biti gruba ili mekana, a nokti čvrsti? Dobro je razmisliti što radite pogrešno i zbog čega vam je koža na rukama suha, a nokti krhki i slabi.

Što je potrebno učiniti kako bi se izbjeglo listanje i pucanje? Postoji nekoliko razloga listanja noktiju na rukama, a jedan od njih je nenošenje zaštitnih rukavica tijekom čišćenja po kući prilikom čega se rukuje jakim sredstvima koji djeluju negativno na kožu i nokte.

Rukavice postoje s razlogom i bilo bi ih dobro koristiti kako bi sačuvali svoje zdravlje i kako vam ruke bile lijepe i njegovane.

Listanje noktiju na rukama rezultat je i pretjeranog pranja ruku sapunom. Jasno je kako treba redovito prati ruke da ne bi unijeli bakterije u organizam, ali isto tako treba znati biti umjeren i na prati ruke svako malo. Pretjeranim korištenjem sapuna dolazi do sušenja i pucanja kože te uništavanja noktiju.

Loše životne navike kao što su grickanje i čupanje noktiju još su jedan razlog zašto dolazi do njihova pucanja i listanja. Loše navike ne podrazumijevaju samo čupkanje i grickanje, nego i smanjen unos namirnica bogatih vitaminima i mineralima.

Liječnici su složni kako bi trebali pojačati prehranu crvenim mesom i špinatom jer su to namirnice u kojima ima dovoljno željeza. Ne treba zaboraviti na kalcij kojeg ima u suhim smokvama, grahu i siru. Za lijepe i čvrste nokte važan je i biotin kojeg ima u banani, gljivama i mrkvi te sumpor koji ćete pronaći u mahunarkama i češnjaku.

Poželjno je izbjegavati korištenje grubih rašpica s kojima se uništavaju nokti, a poželjno je često nanošenje što masnije kreme za ruke. Nije svejedno kako vam ruke izgledaju jer i one na neki način puno govore o vama kao osobi i ako radite posao gdje se susrećete s klijentima, više je nego važno paziti na njegu kože na rukama.

Autor: S.Š., Foto: Artem Furman/Shutterstock