Lipov med

lipov med

Lipov med je porijeklom iz šuma lipa i dolazi od plodova stabla lipe. Prepoznat ćete ga po iznimno svijetloj boji koja je obično svijetložuta. Čak je i bistre, skoro prozirne boje. Miris i okus su mu jaki i specifični te će kao takav ostati upečatljiv u vašem nepcu.

Ima jako velika antibakterijska i protuupalna svojstva te ga zato možete koristiti kod prehlada i gripa. Odličan je za liječenje dišnih organa i angine te će vam pomoći da se što prije oporavite i izliječite od svih bolesti povezanih s virusnim infekcijama. Djeluje olakšavajuće na sluznicu nosa i usta i pomaže kod izbacivanja sekreta. U isto vrijeme on potiče i znojenje pa je idealan za liječenje temperature koja je čest simptom virusnih infekcija. Učinkovit je kod svih problema s probavom jer djeluje blagonaklono na sluznice želuca i crijeva tako da smiruje grčeve.

Lipov med je i pouzdan prirodni lijek za glavobolju i migrenu. Ako ste po stresom, nemirni ili patite od nesanice, konzumirajte redovito lipov med jer će vam pomoći umiriti vas. Vratit će vam energiju i pomoći će kod svih bolesti živaca, ali i kod fizičke iscrpljenosti. Često se koristi i kod svih bolesti bubrega, a ponajviše je dobar kod izbacivanja svih nakupljenih štetnih toksina u tijelu. Ubrzava metabolizam i pospješuje bolji rad krvotoka. Dobar je i kod prevencije Alzheimerove bolesti.

Lipov med preporučuje se uzimati svakodnevno i to ujutro prije doručka. Dovoljno je uzeti jednu malu žličicu ove ljekovite smjese, a ako želite možete ga uzimati i češće kroz dan. Pojedite odmah žličicu ili je rastopite u vodi, mlijeku ili u čaju. Idealan je i kao namaz za doručak na kruhu. Dat će vam energije za cijeli dan.

Teglicu meda čuvajte na sobnoj temperaturi i to na tamnom mjestu. Bitno je da ne dođe u doticaj sa sunčevom svjetlošću. Moguće je da će vam se med kristalizirati nakon dužeg stajanja. Ne brinete, s njim je sve u redu i to se događa prirodno. Ako želite vratite mu tekuće stanje tako da ga položite u toplu vodu do maksimalno 50 stupnjeva kako ne bi izgubio ljekovita svojstva i zagrijte ga. Za kraj, važno je spomenuti da ga ne smiju uzimati osobe koje imaju problema sa srcem i bolestima krvnih žila.

Autor: M.L., Foto: nkzs/Shutterstock