Limfna drenaža

smanjenje obujma bedara
Smanjenje obujma bedara, Foto: FOTOCROMO /Shutterstock

Što je limfni sustav? On je sastavljen od limfnih čvorova, limfne tekućine i limfnih žila i njima svaki dan proteče 4 litre tekućine. Možda mislite da je poput krvotoka ovisan o djelovanju srca, ali njime zapravio upravljaju kontrakcije mišića, tj. one su te koje limfu tjeraju kroz tkivo.

Što ako ste u zadnje vrijeme primjetile pojavu celulita ili vena, imate osjećaj težine u nogama i one su otečene i bolne. Možda se jedostavno ne krećete dovoljno i mišići tokom dana ne postižu dovoljan broj kontrakcija. Možda je vaš posao jednostavno vezan za uredsku stolicu ili dugotrajno stajanje koje će dugoročno ostaviti posljedica na tkivu. Nije bitno ni ako je razlog genetske prirode.

Limfna drenaža odličan je kozmetički tretman koji se može provoditi na nekoliko načina. Bilo da se radi o tome da ćete navući visoke “čizmice” u kojima se nalaze komore ispunjene zrakom koje vrše kompresiju na određene dijelove tijela i tako stimuliraju protok limfe ili možda nanošenjem gela na odabrani dio tijela koji se tada dalje tretira vakumom.

Pojačamo li cirkulaciju limfe u svome tijelu činimo višestruko dobro. Poboljšava se izmjena kisika i hranjivih tvari između stanica, izbacuju se nakupljeni toksini iz tijela, odstranjuje bakterije i strana tijela, jer limfa igra bitnu ulogu u imunološkom sustavu organizma, liječi se tkivo koje je bilo povrijeđeno i premještaju se proteini koji bi nataloženi u tkivu mogli izazvati upalne procese.

Što se tiče estetike limfna drenaža smanjuje obujam tretiranog područja i vidljivo poboljšava stanje tkiva i kože već nakon prvog tretmana i razbija nakupine celulita. Poslje ovakvog tretmana nećete morati uzeti slobodan dan za oporavak, osjećat ćete se lagano i poletno. Moguće crvenilo koje se može pojaviti na tretiranom području samo je rezultat bolje prokrvljenosti tkiva i nestaje nakon nekoliko sati.

Proces sam ne traje dugo. Biti će dovoljno izdvojiti 15-20 minuta. Ipak ako imate iznimno osjetljivu kožu koja je sklona pucanju kapilara ili je koža nedavno oštećena opekotinama ili ozljedama, preporuče se odgađanje tretmana na neko vrijeme. Kada rana potpuno zacijeli limfna drenaža može pomoći u ubrzanju obnove tkiva na kojem se nalazi ožiljak.

 Autor: L.K.  Foto: FOTOCROMO /Shutterstock