Lijekovi za poremećaje spavanja

Lijekovi za spavanje, Foto: Alliance/Shutterstock

Organizmu je potrebno minimalno šest sati sna kako bi se tijelo u potpunosti obnovilo i regeneriralo. Ukoliko vam nešto smeta dok spavate, imate noćne more ili ste preopterećeni, vjerojatnost da ćete se slijedeće jutro probuditi tmurni je velika. Mnogli liječnici i stručnjaci preporučaju i ističu da je kvalitetan san jedan od najbitnijih i najvažnijih faktora za održavanje zdravlja organizma.

Postoje mnogi razlozi koji vam mogu ometati miran san. Među nekima su stres, brige, razna oboljenja (bilo da su fizička ili psihička), hormonalne promjene kod žena (posebno onih koje ulaze u menopauzu) ili neka druga tegoba. Poremećaji spavanja uglavnom su prolazni, no mogu se protezati tjednima, mjesecima ili godinama. Ovaj se zdravstveni problem najčešće manifestira tako da pacijent ne može zaspati, a kad napokon zaspe, nije potrebno puno da se ponovno probudi.

Kako biste dobro spavali morate si osigurati adekvatno mjesto za spavanje. Izdvojite malo više novaca, kupite dobar madrac i anatomski jastuk. Često ljudi koji ne spavaju dobro, cijelu noć leže na jastuku koji im nije po mjeri i ujutro se bude sa bolnim vratom. preporučamo vam da si ispud ili pored jastuka stavite još jednu jastučnicu koju popunite sa sušenim ljekovitim biljem poput hmelja, lavande, gospine trave i matičnjakom.

Za bolji san prije spavanja skuhajte si čaj za spavanje od korijena valerijane, hmelja, metvice i kore od naranče. Zanimljivo je kako hmelj ima dobra svojstva koja potiču spavanje pa prije počinka poijte malenu čašu piva. Nemojte popiti više od 2 dl, jer prevelika količina piva može izazvati suprotan učinak. od napitaka probajte i sa toplim mlijekom u koje narobite šaku sušenih badema.

Osigurajte da soba u kojoj spavate bude dobro prozračena, zatamnjena i da temperatura ne prelazi 17 stupnjeva Celzijevih. Savjetujemo vam da iz spavaće sobe izbacite televizor, ipak to je prostorija za spavanje. Upotrebljavajte posteljinu napravljenu od prirodnih materijala, a prije spavanja prošetajte nakratko.

Navečer izbjegavajte masnu hranu i alkoholna pića, posebno kavu ili druge kofeinske pripravke jer će vas oni držati budnima. Kada legnete u krevet nemojte razmišljati o problemima i stvarima koje slijedeći dan trebate napraviti. Prije spavanja napravite popis za naredne dane i u miru pokušajte zaspati.

Autor: M.T., Foto: Alliance/Shutterstock