Lijek za akne

djevojka sa čistim licem

Jedna od najčešćih kožnih bolesti su akne. Akna nastaje kada se masnom supstancom začepi žlijezda lojnica. Ukoliko imate kožu koja je sklona aknama, znači da joj je potrebna posebna njega. Najviše pažnje trebate obratiti na njegu kože u ljetnim mjesecima, kada se koža znoji. Na koje sve načine možete liječiti akne, donosimo u nastavku.

Kako bi isušili nastale akne, namažite ih cinkovom masti koju možete pronaći u svakoj ljekarni. Nikada nemojte tiskati prištiće, kako ne bi napravili rane na koži, radije akne osušite.

Koža koja je sklona aknama je posebno osjetljiva, pa bi najbolje bilo da ju tretirate prirodnom kozmetikom. Kozmetika na biljnoj bazi, koja u sebi ne sadrži konzervanse, parabene, alkohole i parfeme pomoći će vašoj koži u njenom izlječenju. Za njegu kože s aknama  su posebno dobri preparati koji u sebi sadrže lavandu, čajevac, crni kim, mentol i ulje divlje ruže, koje je osim za akne jako dobro i za njegu protiv bora i strija.

Jedina eterična ulja koja možete nanijeti direktno na kožu su sterična ulja lavande i čajevca. Ostala ulja prije nanošenja izravno na kožu, trebate razrijediti u biljnim uljima. Prilikom nanošenja eteričnog ulja čajevca ili lavande, dovoljna je samo jedna kap.

Isprobajte masku od zelene gline, pogotovo ako imate problema sa masnom kožom! Nakon primjene ove čudotvorne maske, koža više neće imati masni sjaj, a pore će se pročistiti od viška masnoća. Na taj način će se automatski umanjiti nastanak novih akni. Masku od zelene gline bi bilo dobro nanijeti na lice barem dva puta tjedno. Možete ju kupiti, a možete ju napraviti i sami, tako da pomiješate zelenu glinu sa medom ili vodom.

Obavezno posjetite kozmetičara i napravite tretman čišćenja lica. Ovaj tretman će vam pomoći da se pore na licu pročiste i spriječiti će nastanak novih akni. Nikada nemojte ići kod bilo kojeg kozmetičara, radije otiđite kod provjerenog, a čišćenje lica može vam napraviti i dermatolog. Nikada nemojte sami čistiti svoje lice!

Baby puder je idealno sredstvo za kožu tijekom ljetnih vrućina. Baby puder će umanjiti znojenje kože i neutralizirati odsjaj na koži. Trebali bi ga koristiti više puta na dan, kako bi spriječili iritaciju usljed znojenja.

Ukoliko koristite tekući puder za lice, zamijenite ga obojanom kremom koja je lagana i koja ne zatvara pore. Tekući puderi i puderi u kamenu zatvaraju pore i još više pogoduju stvaranju akni. Obojana krema će kožu lijepo tonirati, a koža će bez obzira na nju moći disati.

Koristite kozmetiku na bazi crnog kima! Kreme kojima je baza crni kim, pomažu u liječenju akni i bržem zacjeljivanju ožiljaka. Kremu od crnog kima nanesite na kožu u debelom sloju i ostavite da djeluje sat vremena. Ovaj postupak ponavljajte nekoliko puta tjedno. Za kožu je jednako dobro i ulje crnog kima kojeg možete na problematičnu kožu nanijeti nekoliko puta na dan.

Umirite sebe, jer ćete na taj način umiriti i vašu kožu. Stanje kože je zapravo odraz naših emocija, pa se pokušajte umiriti uz pomoć joge, pilatesa, vježbi disanja ili tai chija, koji će vam pomoći u borbi protiv stresa, koji je najodgovorniji za nastanak akni. A isprobati možete i umirujući čaj od valerijane i lavande, koji je odličan za smirivanje uma. Svakodnevno konzumirajte čaj od koprive, koji uklanja toksin i kožu čini čišćom i sjajnijom.

Autor: A.Z., Foto: Olga Ekaterincheva/Shutterstock