Liječenje, uklanjanje i izbjegavanje bradavica

Uklanjanje bradavice, Foto: bart78/Shutterstock

Postoji pet vrsta bradavica – malih, čvrstih izraslina na koži uzrokovanih virusima, koje su djelomično i zarazne. Najveća vrsta su uobičajene bradavice, koje imaju grubu, rožnatu površinu, a mogu biti smeđaste. Mogu narasti i do 2,5 cm u širinu, a mogu biti i povezane. Najčešće se javljaju kod djece, posebice na rukama.

Još jedna vrsta uobičajena kod djece jesu plantarne bradavice (poznate i kao veruke). Nastaju na tabanima ili nožnim prstima, a često uzrokuju bolove.

Plosnate bradavice su male, glatke nakupine koje često nastaju uzduž ogrebotina. Končaste bradavice – tanki slojevi kože do 3 mm duljine s tvrdim vrhom – obično rastu na licu ili vratu. Anogenitalne bradavice su brojnije izrasline oko genitalija ili anusa.

Liječenje

Bradavice ponekad znaju nestati i bez liječenja, međutim, obično se zadrže i proširuju. U ljekarni se prodaju odgovarajuće kreme i druga sredstva za uklanjanje bradavica, no njih nemojte upotrebljavati na licu ili u anogenitalnom području – za to nabavite recept od svog liječnika. Krema ili neko drugo slično sredstvo trebali bi se na bradavicu (ali ne i na normalnu kožu) nanositi svaki dan te puštati da se osuši. Ako upotrebljavate kremu, okolnu kožu zaštitite gazom, a bradavicu prekrijte zavojem.

Bradavice nikada nemojte češati jer biste mogli potaknuti njihovo širenje. Ako imate anogenitalne bradavice, ili bradavice počnu uzrokovati bolove, ili kreme i druga sredstva ne pokazuju nikakav učinak, savjetujte se s liječnikom. Liječnik često može ukloniti bradavice zamrzavanjem ili spaljivanjem, ili ih može iskopati strugalicom.

Mjere opreza

Izbjegavajte dodire sa zaraznim bradavicama. Ako imate takve, u javnim tuševima, bazenima, javnim zahodima, vježbaonicama i sličnim mjestima nosite vodootporne flastere da ne biste zarazili druge.

Foto: bart78/Shutterstock