Liječenje predmenstrualnog simptoma

bol u trbuhu

Jeste li osjetili simptome poput umora, razdražljivosti te osjećaja napuhnutosti i pritiska u donjem dijelu trbuha? Ovi simptomi mogu biti predmenstrualni i dio je stvarnosti mnogim ženama što im otežava normalno funkcioniranje.

Određeni simptomi koji se javljaju uvijek u isto vrijeme razlikuju se od žene do žene, a promjenom određenih životnih navika određene tegobe se mogu ublažiti. Spomenuti simptomi se javljaju 14. dana prije menstruacije. Traju sve do dolaska menstruacije i nestaju između 24 i 48 sati nakon što ste ju već dobili.

Između tjelesnih i psiholoških znakova uobičajena je napetost i preosjetljivost dojki i to toliko da su osjetljive samo na dodir. Ne treba zaboraviti na psihološke tegobe. Ponekad je riječ samo o prolaznoj depresiji koja se manifestira u obliku duboke tuge i neobjašnjivih napadaja plača te tjeskobom i razdražljivošću.

Mogu se pojaviti i drugi simptomi poput migrene, vrtoglavice, otečenog lica, začepljenog nosa i kihanja, problema s kožom u obliku akni. Još uvijek nije poznato zašto dolazi do određenih simptoma. Neke su mu žene sklonije, a neke ih skoro ni nemaju. Razlog može biti i emocionalni šok.

Nažalost ne postoji općeniti način liječenja predmenstruacijskog sindroma, ali dobro je što se velik dio tih simptoma može ublažiti i izbjeći zahvaljujući zdravim životnim navikama.

Svaki liječnik će savjetvati promjenu na području prehrane. Savjetuje se pravilna i uravnotežena prehrana s manjim količnama ne samo soli nego i šećera. Pića kao što su alkohol, kava i čaj se moraju izbaciti kao i gazirani sokovi. Bilo bi dobro smanjiti i unos duhana.

Pokušajte porazgovarati s liječnikom o dodacima prehrani koji bi vam mogli olakšati vaše tegobe. Ponekad je dobro koristiti magnezij, vitamin B6 i kalcij, ali to treba potvrditi sam liječnik.

Preporuča se i bavljenje nekom aktivnošću, bilo da se radi o trčanju, šetnjama po naselju ili vježbanje u teretani. Važno je pronaći određenu aktivnost uz pomoć koje ćete ublažiti razdražljivost i nagle promjene raspoloženja.

Pojedini liječnici će preporučiti i hormonalno liječenje, dok će ostali predložiti ove mjere uz povremenu primjenu tableta protiv bolova, koje bi bilo najbolje tražiti na recept uz potvrdu vašeg nadležnog liječnika.

Autor: S.Š., Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock