Liječenje jednostavnih bolesti

obiteljska medicina

Kada smo bolesni, tijelo se s vremenom samo izliječi ako su u pitanju manje infekcije i bolesti. Kašalj, prehlada, grlobolja i želučane tegobe sami će proći. Bitno je odmarati, sniziti temperaturu, smanjiti bol jer će se na taj način bolesnik osjećati bolje, a tijelo će dobiti priliku da se samo brani.

Ako vas muče bolovi u trbuhu, to može biti posljedica loše probave, nadutosti ili grčeva. Tablete na bazi ugljena mogu pomoći ublažavanju takvih simptoma. Ako su bolovi popraćeni proljevom, povraćanjem ili vrućicom, najbolje je obratiti se liječniku.

Loš zadah iz usta može biti posljedica jedenja začinjene hrane, pijenja alkohola ili pušenja. No isto tako, može biti i posljedica bolesti desni. Redovita higijena usne šupljine pridonijet će zdravim desnima i ako koristite antiseptične vodice za ispiranje usta, nećete imati probleme zadaha. Ako ni to ne pomaže, možda se radi o probavnim smetnjama i treba se obratiti liječniku.

Ako ste vi ili vaše dijete dobili vodene kozice, moguća je povišena temperatura prvih nekoliko dana i može se liječiti paracetamolom. Bitno je ne češati kožu jer to može izazvati rane i infekcije. Svakodnevno kupanje spriječit će infekcije, a nakon toga se treba nanijeti kalminski losion kako bi se smanjio i ublažio svrbež.

Ako je u pitanju prehlada trebate mirovati i piti velike količine tekućine kako bi prehlada prije prošla. Uzimajte aspirin i paracetamol kako biste smanjili tegobe i snizili temperaturu. Začepljenje će smanjiti lijekovi koji sadrže dekongestante.

Ako vas muči glavobolja, odmarajte u mirnoj sobi, stavite hladan oblog na čelo, uzmite analgetik i to bi vam trebalo pomoći. Ako su glavobolje učestale i dugotrajne, ako se stalno ponavljaju trebate otići liječniku jer takve glavobolje mogu uzrokovati neke druge bolesti.

Simptomi gripe su vrućica, bol u mišićima, mučnina, glavobolja, grlobolja i curenje iz nosa. Kako se ne bi dogodila sekundarna infekcija i dodatni problemi, liječnik će vam prepisati antibiotik. Osim toga pomoći će vam da odležite nekoliko dana u krevetu i odmorite, pijte velike količine tekućine i anelgetike uzimajte redovito.

Autor: S. G., Foto: Alliance/Shutterstock