Liječenje akni

lice bez akni

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti koja zahvaća žlijezde lojnice. Pojavljuju se na mjestima na kojima su lojnice najbrojnije – čelo, obrazi, brada, leđa, ramena i nadlaktice. Do takvog stanja kože dolazi pri začepljenju žlijezda lojnica na licu i gornjem dijelu tijela sebumom, masnom supstancom koju stvaraju te žlijezde. Takvim nakupljanjem nastaju bubuljice.

Postoji nekoliko oblika akni. Najčešće su akne vulgaris koje se uglavnom javljaju kod adolescenata kod kojih hormonalne promjene uzrokuju povećanje žlijezda lojnica i stvaranje sebuma.

U dobi od 12 do 24 godine, troje od petero mladih ima akne, no one se mogu javiti u svim dobnim skupinama. Procjenjuje se da jedan od petero odraslih u dobi između 25 i 44 godine ima akne, a gotovo polovica odraslih žena ima blage do umjerene akne.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i povijesti bolesti. Poželjno je da žene ispitaju eventualnu povezanost između akni i menstrualnog ciklusa. Ukoliko postoji povezanost, problem se rješava lijekovima za sprečavanje ovulacije.

Veliki utjecaj na pojavu akni imaju promjene godišnjih doba – nekim osobama akne nestaju tijekom ljeta, a vraćaju se tijekom jeseni i zime.

Akne mogu uzrokovati ili pogoršati njihovu pojavu kozmetički preparati na bazi ulja, masti i katrana, stoga i na to treba obratiti pažnju.

Uzroci akni:

– hormonska aktivnost (poput menstrualnog ciklusa ili puberteta)
– stres koji uzrokuje povečano lučenje hormona nadbubrežnih zlijezdi
– nagomilavanje izumrlih stanica površinskih slojeva kože
– hiperaktivnost lojnih žlijezda
– bakterije u porama
– upotreba anaboličkih steroida
– preparati ili lijekovi koji sadrže halogene elemente
– izlaganje visokim razinama klorovih spojeva

Liječenje treba biti pod kontrolom dermatologa, često i ginekologa te endrokrinologa.

Kod većine pacijenata akne se liječe lokalnom terapijom salicilnom kiselinom, benzoil peroksidom te antibioticima za lokalnu primjenu. Ukoliko akne ne reagiraju na terapiju, potrebno je primijeniti proizvode na bazi vitamina A. Bilo kako bilo, neophodno je smanjiti stvaranje masti i smiriti infekcije i upale. Akne pod upalom ne smiju se stiskati jer se time može proširiti infekcija i stvoriti ožiljak. Smiju se stiskati samo miteseri koji nisu pod upalom i to pomoću specijalnog instrumenta i uz obaveznu dezinfekciju.

Terapija lijekovima se određuje i dozira prema osjetljivosti kože pacijenta. U najtežim slučajevima se pristupa dermoabraziji zbog odstranjenja epidermisa i površinskog derma. Taj se zahvat obavlja u klinikama pod općom ili lokalnom anestezijom. Akne i ožiljci mogu se izliječiti antibiotskom i hormonskom terapijom. Ukoliko ženama ne pomaže nijedna terapija, mogu se primijeniti estrogeni hormoni koji se nalaze u oralnim kontraceptivima. Higijena, pravilna njega te krema za lice i šminka prema tipu kože vrlo su važni.

Autor: Zanosna, Foto: Ersler Dmitry/Shutterstock