Zvižduk s Bukovca, Zvonimir Milčec

Knjiga Zvižduk s Bukovca govori o nemirnom djetinjstvu provedenom na Zagrebačkom brijegu. Grupa dječaka koja svoje djetinjstvo provodi u Zagrebačkom kvartu. Oni su nemirni kao i svi dječaci njihove dobi.Svi dječaci pohađaju peti razred. Giza je ban, Truli nije dobar u sportovima, ali je umjetnik u zviždanju, Dugi je visok i mršav dječak, Bimbo je nizak i debeo, Rolo nizak i mršav dječak kao i Kanta, samo što Rolo stalno muca.

Dječaci su se  sastajali kod križanja Gornjeg Bukovca. Imali su mnogo okršaja s trgovcem koji je uzimao više novca u trgovini, za svoj džep.

Gizinu obitelj čine  njegov otac i majka te njegove sestre Ivka i Branka. Otac i majka su se često svađali, ali je jednom svađu prekinuo trgovac koji se došao žaliti da je Giza ukrao bombone iz njegovog dućana. Otac je ispravno zaključio i rekao mu neka ide drugdje tražiti krivca jer Giza ne krade.

Giza je imao razrednika Vjekoslava Deščaka koji ih je učio svemu, pa je tako između ostalog rekao i kako sve treba znati, čak i zviždati, te je i on sam jednoga dana odvratio umjetničkim zviždukom zvižduku koji se začuo iz školskog dvorišta.

Vrijeme radnje: radnja se odvija na kraju školske godine, poslije drugog svjetskog rata

Mjesto radnje: zagrebački kvart Bukovac

Autor: Zvonimir Milčec

Bilješka o piscu:

Zvonimir Milčec, književnik i novinar, rođen (3.rujna 1938.) u Zagrebu, gdje se i školovao. Cijeli radni vijek bio profesionalni novinar, radio kao reporter, kolumnist, urednik izdanja i pomoćnik glavnog urednika u Večernjem listu, te glavni urednik dvotjednika Zagrebački trg.

Nagrađen je novinarskom nagradom za životno djelo Otokar Keršovani 2009., dobio književne nagrade: Grigor Vitez 1976. i Mlado pokoljenje 1977., te Nagradu grada Zagreba 1994. Većina knjiga izašla mu je u ponovljenim izdanjima. Prevođen je na ruski i poljski, engleski i njemački, a neke su knjige poslužile kao predlošci za televizijske dokumentarne serije, igrano-dokumentarne filmove i kratke umjetničke filmove.

Cjelokupni književni i novinarski rad Zvonimira Milčeca vezan je uz rodni Zagreb i apsolutni je rekorder u objavljenim podliscima i kolumnama o Zagrebu po novinama.