Životinjska Farma, George Orwel

Na jednoj  farmi u Engleskoj živjeli su gospodin i gospođa Jones.  Na farmi je bilo i dosta životinja. Bilo je  najviše svinja,  kokoši, pasa, golubova, ovaca, krava, koza, pačića, konja, mačka, jedan magarac, te jedan pripitomljeni gavran. Gospodin Jones bio je pijanica, vrlo slabo je hranio životinje i jako se slabo brinuo o njima.Životinje su bile ljute zbog nemara gospodina Jonesa i odlučile su otjerati gospodina Jonesa sa farme te same upravljati njome. Ustanak životinja protiv gospodina Jonesa ja uspio, a životinje su od tada sve poslove na farmi same obavljale. Same su i donijele odluku o sedam zapovijedi kojih se trebaju pridržavati. Zapovijedi su bile vezane uz stvari koje životinje ne smiju raditi, po čemu bi se trebale razlikovati od čovjeka.Sve je sve bilo u redu dok se svinje nisu uzdigle iznad drugih životinja, tvrdile  su da su one najinteligentnije od svih životinja na farmi i da  one ne trebaju ništa raditi, samo odlučivati o tome što će druge životinje raditi na farmi.

S vremenom, svinje su se sve više izdigle iznad ostalih životinja te preoblikovale onih sedam zapovijedi u njihovu korist. Svinje su se napokon sprijateljile sa ljudima, vlasnicima drugih farmi u okolici, te se na kraju nije znalo tko je čovjek a tko svinja.

Vrsta djela: roman, basna

Mjesto radnje: životinjska farma

Vrijeme radnje: neodređeno

Likovi: Major, Boxer, Clover, Benjamin, Napoleon, Snowball, Squealer, Mollie

Autor: George Orwel

Bilješka o piscu

George Orwell rođen je 1903. god. u Indiji.  U Engleskoj polazi osnovnu i srednju školu.

Služio je u imperijalnoj policiji u Burmi. Neka od djela koje je napisao: “Down and Out in Paris and London”, “Burmese Days”, “Keep the Aspidistra Flying”, “Coming up for Air”.

Za vrijeme drugog svjetskog rata javlja se dobrovoljno u vojsku, ali iz zdravstvenih razloga nije prihvaćen u aktivnu službu.

1944. g. završava “Životinjsku farmu”, koja je izašla tek u kolovozu 1945. g. Umro je u siječnju 1950. g.