Zaljubljen do ušiju, Miro Gavran

lektire

Zaljubljen do ušiju je ljubavni roman prilagođen mlađoj populaciji. Tema romana je ljubav između dječaka Maria i djevojčice Lane, a čitatelji se vrlo lako mogu poistovjetiti s Marijevim ljubavnim jadima. U drugom planu je ljubav između Marijevih oca i majke, njihova odluka o započinjanju novog života u velegradu i održavanju obećanja jedno prema drugome.

Radnja se zbiva u Novoj Gradiški i Zagrebu te u malome mjestu Cernik gdje živi Marijeva baka u vrijeme Domovinskog rata. Roman je podijeljen na trideset poglavlja s pripadajućim naslovima što čitanje čini lakšim jer svako poglavlje čini jednu cjelinu.

Kratak sadržaj

Mario je dječak koji pohađa peti razred osnovne škole i živi u Novoj Gradiški. U školi je vrijedan i ima puno dobrih prijatelja. Živi sa sestrom Anitom, bratom Ivicom i roditeljima. Trenutno se njegovi roditelji baš ne slažu i imaju bračnih nesuglasica. Majka želi živjeti u velikom gradu poput Zagreba, a otac ju vara pa ona traži utjehu u alkoholu.

Jednog se dana Mario vraćao iz škole kada je doma zatekao majku kako spava, pijana od previše alkohola, a otac je samo sjedio na dvosjedu pored nje i očajnički promatrao što se to s njom događa. Sestra Anita i brat Ivica su već odavno znali kako im je majka alkoholičarka i pomirili su se s tom činjenicom. Otac je to teškog srca prihvaćao i molio je djecu neka joj pomognu, ali ni sam nije znap na koji način.

Majka je iz dana u dan sve više pila, njihove su svađe bile sve češće, ali postavlja se pitanje što je tomu uzrok. Pije li majka zbog toga što ju muž vara ili ju muž vara zbog toga što traži utjehu u drugim ženama. Razmišljali su o razvodu, ali Ivica je dugo razmišljao kako da im pomogne kako do toga ne bi došlo. Posjetio je baku koja je znala da se roditelji svakog dana neprestano svađaju i zamolio ju je neka ona popriča s njima. Baka je smatrala kako to nije dobra ideja i predložila Mariu neka on popriča s njima zbog toga što ga neizmjerno vole i postoji mogućnost da će ga poslušati.

Mario je poslušao baku i razgovarao s roditeljima. Oboje su obećali kako će poraditi na svom odnosu. Majka je obećala da neće više ni primirisati alkohol dok je otac rekao kako neće više nikada pogledati neku drugu ženu. Osim što su se dogovorili spasiti brak odlučili su preseliti u Zagreb kako bi započeli novi život.

Krajem studenoga su se preselili u Zagreb i sve je krenuli prema planu. I otac i majka su dobili posao, majka kao knjižničarka, a otac kao djelatnik u Ministarstvu obrane. Sve je bilo idilično, oboje su se pridržavali obećanja, ali Mario je imao osjećaj kako samo njemu ne ide ništa prema planu. Otkako je krenuo u novu školu za oko mu je zapela jedna simpatična djevojčica po imenu Lana. Shvatio je da se jako zaljubio.

Prijatelj Pavo mu je rekao kako Lana nažalost već ima dečka Grgu. Mariu se cijeli svijet srušio i postao je bezvoljan. Jednog dana nakon nastave odlučio je prošetati Cjetnim trgom da razbistri um. Razmišljao je o Lani koja voli drugog. S obzirom da je zauzeta zaključio je da ju mora prestati voljeti. Ali, stigao je ponedjeljak, a kada je ugledao Lanu u školi srce mu je zakucalo sto na sat.

Na satu razrednika Lana je sve nazočne obavijestila kako se osniva novinarska skupina i da se svi zainteresirani mogu upisati. Mario nije bio oduševljen time, ali kada je vidio da se Grga prijavio ipak je odlučio prisustvovati i upisati se u grupu. Dobio je svoj prvi zadatak. Trebao je obaviti intervju s čuvarom zoološkog vrta za školski list Iskra. Dobro se pripremio i sve obavio na vrijeme. No, iznenada se razbolio i nije mogao otići u školu prezentirati svoj uradak. Lana se jako naljutila misleći da ju je iznevjerio. Nije ga bilo dva tjedna u školi.

Prijatelj Pavo ga je savjetovao da postane frajer. Rekao mu je neka naniže jedinice u dnevniku i izostane iz škole kako bi dobio neopravdane sate i na taj način neka zadivi djevojčicu Lanu. Mario ga je poslušao i postao loš učenik s velikim brojem neopravdanih sati. Osim toga, počeo je zafrkavati Grgu pa mu je jednom prilikom sipao papar u čaj od čega je ovaj cijeli dan kašljao. Mislio je kako će tako impresionirati Lanu jer će ona misliti da je postao veliki frajer u školi.

Sve nepodoštine koje je Mario napravio u školi, razrednik je uskoro prenio njegovim roditeljima. Oni su bili iznenađeni i zabranili su mu gledanje televizije i izlaske. Trebao je otići s razredom na Sljeme, ali i to mu je bilo zabranjeno. Bio je jako tužan jer je pomislio kako će se Lana i Grga šetati po Sljemenu pa joj je odlučio napisati pismo.

Uzeo je sestri nešto novaca i otišao je iz Zagreba baki u Novu Gradišku. Baka je bila presretna što ga vidi, a on joj je rekao kako je u školi izbila epidemija pa nema nastave. Baka mu je naravno povjerovala jer je uvijek bio dobar dječak. Prošlo je par dana i Mario je uživao kod bake sve dok se na njezinim vratima nisu pojavili njegovi roditelji. Zabrinutih lica ispričali su baki što se dogodilo kad se na vratima pojavila Lana sa svojim ocem. Držala je u rukama Marijevo pismo iz kojeg su njegovi roditelji saznali gdje se nalazi. I Lana je njemu u međuvremenu napisala pismu. Jedva je dočekao pročitati ga na dvorištu. U njemu je pisalo kako i ona njega voli od prvog dana kada ga je ugledala, a da joj je Grga samo dobar prijatelj. Također, pisalo je kako bi htjela biti njegova djevojka pod uvjetom da ispravi sve jedinice u školi i da prestane izostajati neopravdano sa nastave.

Prošla su dva tjedna i Mario je sve jedinice ispravio. Lana nije htjela razgovarati s njim sve dok nije ispravio i posljednju jedinicu. Kada je to učinio, Lana mu je čestitala i postala njegova djevojka.

Miro Gavran biografija

Zovem se Lara i jedna sam od začetnica portala koji upravo čitate - Savjetnica. Diplomirala sam poduzetnički management na Vernu u Zagrebu. Ne volim toliko pisati, koliko zbog svoje djece volim priče za djecu. Volim putovati, a podjednako uživam u izlascima i svom poslu. U životu me vesele male stvari i obitelj, koja za mene ima veliki značaj. Profesionalno se bavim digitalnim marketingom i online poslovanjem više od 10 godina.