Zagonetno pismo, Zlatko Krilić

Kištra je sam kod kuće i otvara vrata nepoznatim ljudima koji se predstave kao policija, no kasnije se uspostavlja se da se zapravo radi o razbojnicima. Odnijeli su iz stana sve vrijedne stvari i odvezli se kombijem RTV servisa.Policija bezuspješno traga za lopovima, dok je Kištra od kukavnog izdajice preko noći postao idol škole. Prijatelji su ga, zbbog toga što nisu znali što se događa, Kištru proglasili izdajicom. Jedino je zaljubljena Marina vjerovala u njega.Kištra je često odlazio na policiju kako bi pomogao istrazi, pa su tako došli do spoznaje da je u cijelu akciju umiješan i poštar. Odnose između Marine i Kištre poremetila je Lili, lijepa djevojka iz njihove škole koja je htjela biti sa Kištrom.

Marina je tada primila preporučeno pismo. Otvorila ga je i shvatila da se nalazi u velikom problemu. Odmah je nazvala Kištru moleći ga za pomoć. Razljućeni Kištra ljutito je spustio slušalicu ne vjerujući joj, a prerušeni razbojnici došli su u Marinin stan. Ona ih je odmah prepoznala, no nije uspjela spriječiti pljačku.

Kod kombija ih je čekala policija i inspektor Vidović. Kištra je ipak pozvao policiju, i čak otišao osloboditi zavezanu Marinu.  Postao je junak dana i on i Marina započeli su ponovo svoju vezu.

Naslov djela: Zagonetno pismo

Glavni likovi: Kristijan (Kištra), Marina

Autor: Zlatko Krilić

Bilješka o autoru

Zlatko Krilić je rođen 1955. godine u Osijeku. Djetinjstvo je proveo u Čepinu, a danas živi i radi u Zagrebu.

Za djecu je objavio najviše knjiga, a među najpoznatijima su: Prvi sudar, Čudnovata istina, Početak plovidbe i Veliki zavodnik, a od knjiga za odrasle najpoznatija je: Živi pijesak.

Za svoje stvaralaštvo dobio je više nagrada od kojih valja spomenuti onu Ivana Brlić Mažuranić, te Grigor Vitez i Sedam sekretara SKOJ-a. Ističe se pisanjem kazališnih igrokaza, a piše i za radio i televiziju.