Zabranjena vrata, Zlatko Krilić

U bolnici u kojoj je Dugi postoje vrata za ženski odjel. Dugi svaku noć bježi na ženski odjel zbog ljubavi Lidije. Tada su se vrata za ženski odjel počela zaključavati.Dugi je htio izaći iz bolnice na jedan dan da bi mogao ići na tulum, ali ga doktori nisu pustili. Denis je bio ljubomoran na Dugog i zato mu je bilo drago kada ga doktori nisu pustili da ide na tulum ali mu je Dugi rekao da će on otići na tulum i pokazati mu slike i ako mu to uspije da će zapaliti njegov bicikl.

Denis je stavio šalice iznad vrata i tako se osigurao da mu Dugi ne zapali bicikl. Dugi je tu istu noć došao, a šalice su popadale po podu i napravile veliku buku. Sestra Gertruda došla je  živčana sa dječjeg odjela da vidi kakva je to buka.

Dugi opet kroz zaključana vrata bježi na ženski odjel i zbog toga je sestra Ivanka dobila premještaj na dječji odjel, a Gertruda je prešla na rad sa mladeži. Dugi je rekao sestri Ivanki da će joj ispuniti tri želje jer je zbog njega dobila premještaj.

Sestra Ivanka mu kaže da pobjegne na ženski odjel kada dežurna sestra bude Gertruda. Tako je i napravio. Nabavio je fotoaparat, bocu vina s dvije čaše i tablete za spavanje. Sestri Gertrudi je podmetnuo tablete za spavanje u kavu, a u ruku joj je stavio polupraznu bocu i čašu, te je Anđelak sjeo kraj nje. Dugi ju je slikao tako i podmetnuo joj.

Pozvani su svi na ženski odjel te su još i proslavili odlazak Dugog iz bolnice. Sestra Ivanka je bila zahvalna Dugome jer su se sestra Gertruda i ona opet zamijenili za radna mjesta.

Mjesto radnje: bolnica

Likovi: Dugi, Sanja, Anđelak, Lidija, Denis, Marko, sestre i doktori…

Autor: Zlatko Krilić

Bilješka o piscu

Zlatko Krilić je rođen 1955. g. u Osijeku. Osim ove knjige napisao je i ova djela: Prvi sudar, Početak plovidbe, Veliki zavodnik, Zagonetno pismo, Kazalište lutaka i drugi igrokazi, Jaje, Hod, Krilate lutke te knjigu za odrasle Živi pijesak.

On piše i za kazalište, radio, televiziju, kao i scenarije za crtane i igrane filmove. S uspjehom se okušao kao kazališni redatelj.