Vlak u snijegu, Mato Lovrak

Ljuban, Pero i Draga bili su prijatelji iz Jabukovca koji su zajedno išli u školu u Velikom Selu. Učitelj je jednog dna predložio da u školi osnuju zadrugu i za domaćina je izabran Ljuban. Pero je bio ljubomoran što nije bio izabran on.

Učitelj je organizirao put u Zagreb, na nagovor svoga prijatelja doktora. Na povratku, naglo mu je pozlilo i morao je ostati u Zagrebu pa su djeca sama morala natrag u selo vlakom sa svojim domaćinom Ljubanom.

Kako je  snijeg  tako gusto padao vlak  je na kraju zapeo u snijegu. Lokomotiva je bila preslaba da razbije taj nanos snijega i djeca su na čelu sa Ljubanom ponudila svoju pomoć pa  su rukama bacali snijeg. Da bi sve bilo gore, Pero je okupio nekolicinu učenika oko sebe i posvađao se s Ljubanom.

Radili su u smjenama, a za sve brinuo domaćin Ljuban. Kao i za djevojčicu Dragu koja je dobila groznicu. S vremenom, svi Perini prijatelji su se vratili natrag Ljubanu i pomagali ostatku razreda razgrtati snijeg. Tek nakon kraćeg fizičkog obračuna, i Pero se vraća natrag.

Nakon puno zajedničkog truda, vlak je konačno krenuo i kada su stigli u Veliko Selo kondukter je pohvalio svu djecu.

Vrsta djela: roman

Mjesto radnje: selo, Zagreb, vlak

Vrijeme radnje: zima, 8. veljače

Glavni likovi: Ljuban, Draga, Pero

Sporedni likovi: Ružica, Marica, kondukter, zadrugari, Ivan, Stanko, Rade, Milica, Jozo, Jela

Bilješka o piscu:

Mato Lovrak rođen je 8. ožujka 1899. g. u Velikom Građevcu kod Bjelovara. Književničkim radom se bavio 50 godina. Najviše književničkih radova napisao je za djecu.

Posebnu popularnost stekli su romani Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice. Dramatizirani su, a prema njihovom sadržaju snimljeni su filmovi istoga naslova. U svojim djelima Mato Lovrak prikazuje djecu u igri, u školi, u obitelji, u različitim akcijama i pustolovinama.

Mnoga Lovrakova djela prevedena su na druge jezika. Mato Lovrak umro je 1974. g. u Zagrebu.