Veli Jože, Vladimir Nazor

U gradu Motovunu živo je jedan kmet Jože koji je bio velik kao div, ali je služio i pokoravao se gospodi, a pomagao je i radnicima na polju. Jože je obavljao svoje dužnosti dok nije došao providur i odveo ga brodom u Mletke.

Na moru ih je potopila bura,  ali Jože se spasio. U toj lađi bio je zatvoren i Galeat Ilija, div sa puno ruku, ali bez nogu koji je prije smrti rekao Joži da ne dopusti nikom da mu gospodari, nego da bude slobodan čovjek. Jože je odlučio poslušati njegov savjet i nakon nekoliko dana s kmetovima pobjegne na brdo i tamo su jako lijepo živjeli.

Dok su tako nešto kopali, iskopali su i mnogo zlatnika pa su im i  njihovi  bivši gospodari došli pomagati. Gospodari su radili svakojake poslove za svoje bivše sluge, a kući su se vraćali bogati.

Nakon toga došlo je vrijeme dijeljenja posjeda pa su se divovi posvađali zbog svoje pohlepe. Jože nije dobio sve što je zaslužio pa im se osvetio zapalivši kolibu žita. Divovi su ga progonili zbog toga pa je  našao svoj zaklon kod Civette. Civetta je postao vođa kmetova pa je on razdjelio posjede i Joži dao najbolju zemlju.

Kad se Jože  vraćao svom Motovunu prije ulaska u grad sjetio se Ilijinih riječi i odlučio da više ne bude kmet nego slobodan čovjek. Napustio je Civettu i Motovun i više se nikad nije vratio.

Mjesto radnje: radnja se odvija u Istri, najviše u Motovunu i njegovoj okolici

Vrijeme radnje: prošlost, doba mletačke vladavine nad Istrom

Likovi: Veli Jože, Ilija, Libert, Jurić, ovčar Ivan, Civetta

Bilješka o piscu: Vladimir Nazor je jedan od naših najznačajnijih pisaca. Napisao je gotovo čitavu biblioteku knjiga u kojoj su zastupljeni mnogi radovi književnosti: pjesme, romani, pripovijetke, eseji, članci, putopisi, dnevnici, govori.

Vladimir Nazor rođen je 1876. godine u Pastirama na otoku Braču. Na svom rodnom otoku proveo je djetinjstvo, a gimnaziju je završio u Splitu.

U njegovim književnim djelima najznačajnije mjesto zauzima poezija. Objavio je oko dvadeset zbirki poezija. Vladimir Nazor umro je u Zagrebu 1949. godine.