Uzbuna na Zelenom Vrhu, Ivan Kušan

Zeleni Vrh je naselje koje se nalazi na maloj udaljenosti od velikog grada. Smjestilo se uz jezero oko kojeg se nalaze kuće. U selu živi pet dječaka prijatelja Koko, Žohar, Tomo, Crni i Božo, koji svoje ljetne dane provode na jezeru kupajući se ili igrajući razne igre.

U selu je sve bilo mirno, iako se osjećala oskudica nakon II. svjetskog rata, nije bilo većih problema. Sve dok jedne večeri u selo nije došao lopov koji je počeo krasti životinje i ostale stvari po selu.

Dječaci su potajno odlučili kako će slijediti lopova i u tu svrhu ukrasti fotoaparat od pjesnika Marija. Tu su tajnu podijelili s Emicom, djevojčicom u koju su svi bili zaljubljeni. Emica nije mogla držati tajnu za sebe pa ju je podijelila sa Ivom, starijim bratom od Tome.

Potraga je bila jako složena i uključivala je istraživanje sumnjivaca. Prvo su dječaci sumnjali na drvara Isaka, no uskoro saznaju kako on noću izlazi kako bi se okupao na jezeru. Druga je osoba bio sam fotograf Marijo, za kojeg se na kraju ispostavilo kako noću odlazi do svoje nesuđene ljubavi. Čitati joj ljubavne pjesme koje ona nije voljela.

Na kraju Tomo prvi saznaje tko su lopovi, no to ga otkriće toliko prestraši da nikome od prijatelja ne kaže.

Lopov je bio njegov stariji brat Ivo u kombinaciji sa njegov ocem i Crnim, najstarijim pripadnikom njihova društva. Na kraju sve ukradene stvari bivaju vraćene a Tomo saznaje kako Ivo i otac nisu s njim u rodu te da je njegov otac zapravo umro.

Vrsta djela: dječji roman

Vrijeme radnje: nakon II. svjetskog rata kada je vladalo veliko siromaštvo

Mjesto radnje: izmišljeno naselje Zeleni Vrh, koje se nalazi pored velegrada, misli se da je to Zagreb

Likovi: Koko, Žohar, crni, Tomo, Božo, Ivo, Isak, Emica, Tomov otac, Marijo i ostali

Bilješka o piscu

Ivan Kušan zsigurno ulazi u klub naših cjenjenijih književnika koji su svojim djelima ostvarili svojevrsnu revoluciju što se tiče tematike za mlade. Rođen je 30. kolovoza 1933. godine u Sarajevu.

Svoj umjetnički put započeo je u Zagrebu gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Osim ljubavi prema pisanju pokazivao je kako ima dara i za druga područja umjetnosti, pa je tako dva puta izlagao svoja slikarska djela.

Od njegovih djela treba izdvojiti: “Koko i duhovi”, “Koko u Parizu”, “Zagonetni dječak”, “Lažeš Melita”, “Uzbuna na Zelenom vrhu”, “Ljubav ili smrt” i mnoga druga djela.