Umišljeni bolesnik, Jean Baptiste Poquelin Moliere

Aragan ima ženu i dvije kćeri iz prvoga braka. Angelique je dovoljno stara za udaju, te je već našla momka za kojeg otac ne zna. Odjednom ju otac pozove te joj rekne da joj je našao supruga. Ona se poveselila misleći da je to njezina ljubav,ali oni nisu mislili na istu osobu.

Aragan, koji misli da je jako bolestan, želi ju udati za liječnikova sina koji studira medicinu kako bi u obitelji mogao imati liječnika koji bi se za njega stalno brinuo. Beline, Araganova žena, želi Angelique poslati u samostan, ali se pokorava mužu. Aragan, umislivši da mu smrtna ura otkucava, sastavlja oporuku. Aragan ženi želi ostaviti sav imetak, ali mu to zakon onemogućuje.

Sluškinja Toinette je na Angeliqueinoj strani i spremna joj je pomoći te odlazi javiti Cleanteu (Angeliquenoj velikoj ljubavi) da je Aragan misli udati. Cleante se predstavlja kao zamjenik učitelja pjevanja kako bi on i Angelique mogli biti zajedno. Aragan ništa ne sumnja, te poziva budućeg zeta i njegova oca na večeru. Oni razgovaraju o Araganovoj neobičnoj bolesti i načinima izlječenja.

Aragan ne želi čuti za nju nakon skandala koji je napravila pred doktorom i odbila muškarca kojeg joj je otac namjenio. Tu opet vidimo umišljenu bolest Aragana, kada ga je sluškinja podsjetila da sa sobom uzme štap, jer bez njega ne može hodati. Beralde počinje uvjeravati svog brata da on nije bolestan i da je medicina znanost za naivne.

Beralde Araganu govori kako ga njegova žena iskorištava, a kćer bezuvjetno voli, te ju zbog toga ne smije poslati u samostan. Aragan u to sumnja, ali pristaje na test. Beralde se sakrio, Aragan je legao na kauč i pravi se da je mrtav. Toinette tada kaže Beline da joj je suprug umro. Beline ulazi u sobu da se uvjeri inaglas govori kako mora što prije uzeti sav novac i mjenice, te kako se konačno riješila muža. Aragan se digne i viče na Beline dok ona odlazi.

Istu su stvar napravili kako bi testirali Angelique. No ona je plakala, jadikovala, jedina briga joj je bila što je otac umro dok se na nju ljutio; bila je potpuno neutješna. Čak je odbacila Cleantea i odlučila poći u samostan, prema očevoj posljednjoj želji. Čuvši to, Aragan zagrli i poljubi svoju kćer, sav sretan što je upoznao njezinu pravu narav.

Pristao je na brak Angelique i Cleantea, pod uvjetom da Cleante postane doktor da bi se mogao brinuti za Aragana. Beralde pozove svoje prijatelje koji čine svečani skup kako bi Aragana proglasili liječnikom kako bi se sam mogao liječiti. Aragan bez ikakve muke i sumnje prolazi sve testove i postaje liječnik. No, nije znao da je sve to samo predstava kako bi Beralde uvjerio brata da je liječnik i kako bi Aragan sam sebe izliječio.

Autor: Jean Baptiste Poqelin Moliere

Bilješka o piscu

Jean Baptiste Moliere rođen je 1622. g. u Parizu kao sin dvorskoga tapetara.

Polazio je gimnaziju kod isusovaca u Parizu, a pravo studirao u Orleansu. Vrlo kratko službuje kao odvjetnik, a 1643. godine osniva zajedno sa obitelji Bejart kazališnu družinu Illustre Theatre.  1644. g. uzima umjetničko ime Moliere.

Umro je 1673. godine od tuberkuloze, tijekom četvrtog izvođenja Umišljenog bolesnika.