U registraturi, Ante Kovačić

Ivica Kičmanović bio je  bistro dijete seoskog mužikaša Jožice zvanog Zgubidan. Zbog Ivičine bistrine, učitelj i župnik nagovaraju Jožicu da ga pošalje na daljnje školovanje u grad, što uspijevaju i ostvariti uz pomoć župnika i Jožičina rođaka Jurića, Žorža, koji radi kao sluga kod bogatog Illusrissimusa i on primiti Ivicu na stan i hranu za vrijeme školovanja.

Illustrissimus je lik misteriozne prošlosti, izvanbračni sin vlasnika imanja i supruge upravitelja imanja, a prije preseljenja u grad živio je razvratnim životom (silovao je Doricu, suprugu jednog uglednog seljaka).

Kada je Ivici 20 godina, u Mecenin dom stiže njegova lijepa rođakinja i štićenica Laura u koju se Ivica odmah zaljubi. Ona je nakon očeve smrti  ozavršila u siromašnoj radničkoj obitelji u kojoj je otac pijanac, a sin grubijan Ferkonja. Dok je bježala od Ferkonje u šumi se sakrila kod babe Hude i provela tamo nekoliko godina, a zatim je došla u grad k Meceni. Nakon što Mecena otkrije njihovu ljubav, potjera Ivicu iz svog doma i on se vraća kući.

Mecena je na samrti, a Laura požuri njegovu smrt i truje ga. Mecenina kuća gori u požaru, a Laura s Meceninin novcem dolazi za Ivicom na selo. Među Meceninim novcem, Laura pronalazi dokaze da je zapravo Mecenina kći, plod silovanja seljakinje Dorice.

Ivica tako odlučuje nastaviti školovanje Laurinim novcem, ali raskida s Laurom jer saznaje da je u vezi s Kanonikovim sinom Mihom. U Ivicu je pak  zaljubljena kanonikova kći Anica koja za njim dolazi u grad i upada u ruke svodnici, a Ivica je spašava.

Laura i Miha posvađaju se kada ona otkrije Ferkonju kao njegovog priajtelja. Ubije Mihu s Ferkonjom te stvara odmetničku družinu i krene u bijeg. Želi započeti novi život s Ivicom u inozemstvu i ubije Ferkonju. Ivica se odlučuje vjenčati s Anicom, a Laura sa hajducima upada na samu svadbenu svečanost.

Kanonik i Ivičini roditelji ubijeni su, Ivica je ranjen, a Anica oteta i ubijena nakon mučenja jer joj Laura odreže grudi. Nakon toga Laura je ubrzo uhvaćena, osuđena je, smaknuta.

Krajem života Ivica se  odaje alkoholu, te u trenutku pomračenja uma spaljuje i sebe i registraturu u kojoj je radio.

Vrsta djela: romanVrijeme radnje: 19. st.

Mjesto radnje: Hrvatska (relacija selo-grad)

Likovi: Ivica, Jožica Kičmanović, Laura, Žorž, Mecena

U registraturi jedno je od ponajboljih djela Ante Kovačića. Roman se odvija u 19. stoljeću, u Hrvatskoj, na relaciji selo-grad. Glavni likovi su Ivica, Jožica Kičmanović, Laura, Žorž, Mecena.

Bilješka o piscu

Ante Kovačić (1854.-1889.) rođen je u Oplazniku. Maturirao je u sjemeništu i nastavio studij prava u Zagrebu. Radio je u tuđim advokatskim kancelarijama u Zagrebu i Karlovcu do 1887., kada je doktorirao i otvorio vlastitu odvjetničku pisarnicu u Glini. Bio je pristaša Stranke prava i Ideja Ante Starčevića. Bio je novinar, feljtonist i književnik. Djela: Baruničina ljubav, Fiškal, U registraturi, Izabrane pjesme, itd.