Trnoružica, Jacob i Wilhelm Grimm

Jednom davno živjeli kralj i kraljica koji su silno željeli dijete. Jednoga je dana kraljica vidjela žabu koja joj je obećala kako će za godinu dana roditi kćerku. I uistinu, rodila se mala kraljevna, najljepše dijete koje su vidjeli. Kralj je organizirao veliko slavlje i pozvao sve vile osim jedne, jer je bilo 13 vila, a 12 tanjura.

Svi su na slavlju radosno darivali djevojčicu i kada je 11. završila, u prostoriju je ušla nepozvana vila i bacila prokletstvo na djevojčicu. Rekla je kako će se na svoj 15. rođendan ubosti na vreteno i umrijeti i tada jednostavno otišla. Svi su bili užasnuti. Ali jedina od pozvanih vila koja još nije dala svoj dar. Znajući da ne može skinuti prokletstvo ublažila ga je, i umjesto smrti, umanjila djevojčin urok na stogodišnji san. Iz sna je može probuditi samo poljubac prave ljubavi.

Iako je kralj dao unišiti sva vretena u kraljevstvu, igrom slučaja djevojka je na 15 rođendan ostala sama i krenula istraživati prostorije u dvorcu. Tako je naletjela na jednu u kojoj je stara žena sjedila i prela. Znatiželja ju je nadvladala i željela je probati. Tada se prokletsvo ispunilo. Zaspala je odmah čvrstim snom koji se neće prekinuti sljedećih stotinu godina. Svi u carstvu su se zamrznuli tada i na tom mjestu, usred aktivnosti koju su obavljali. Čak su u muhe na zidu bile zamrznute u vremenu.

Dvorac je sve više obavijalo divlje raslinje i korov i, kako se svijetom širila priča o uspavanoj lijepoj djevojci imenom Trnoružica, mnogi hrabri mladići su pokušavali doći do nje. No gusto raslinje i trnje su ih sprečavali pa čak nekim i oduzeli život. Nakon što je prošlo 100 godina, u gradu se pojavio neustrašivi mladić koji također odluči posjetiti ovaj začarani dvorac. Začudo njegova pojava imala je sasvim suprotan učinak na trnje. Ono se počelo razmicati i pretvarati u prekrasne cvjetove.

Ušavši u odaje dvorca zatekao je ljude koji su zaspali, poput sluškinje koja je čerupala kokoš, kuhara koji se ljutio na dječaka, čitavu uspavanu svitu u velikoj dvorani. Napokon je pronašao i Trnoružicu. Jedan pogled na njeno lice bio je dovoljan da se zaljubi. poljubio ju je i odjednom se probudila. Zajedno s njom probudilo se i čitavo kraljevstvo i život se nastavio dalje baš kako je tekao i prije prokletstva, a Trnoružica i kraljević su živjeli sretno i radosno do kraja života.

Vrsta djela: bajka

Vrijeme radnje: nekoć davno

Mjesto radnje: dvorac

Likovi: Trnoružica, kralj i kraljica, vile, kraljević

Bilješka o piscu

Jacob i Wilhelm Grimm poznati su njemački pisci bajki, općenito obrazovani ljudi, lingvisti i oni koje je zanimao folklor i kulturno bogatstvo. Jacob je rođen 1785., a brat Wilhem godinu dana kasnije. Obojica su studirali pravo u Marburgu. Za vrijeme studija bili su aktivni u kritiziranju kralja Ernesta Augusta I., tako da ih je on protjerao sa sveučilišta.

Prvu kolekciju narodnih priča, koje su se do tada prenosile usmenim putem među pukom, objavili su 1812. Tada su sadržavale samo 86 priča i kroz ponovna objavljivanja i reizdanja u narednih 40ak godina taj broj je narastao do preko 200. U takvom izdanju ih poznajemo danas. Među njihove najpoznatije bajke spadaju: Crvenkapica, Ivica i Marica, Kraljević žabac, Trnoružica, Snjeguljica, Palčić, Matovilka…