Tiki traži neznanca, Milivoj Matošec

Tiki je dječak koji živi sa svojim roditeljima i bratom Cacom. U susjedstvu im žive braća Bjeloglavi (dva para blizanaca) koji su konstantno u sukobu sa Tikijem. Caco bi tijekom ljeta izlazio van dok mu roditelja nije bilo kod kuće i odlazio bi na močvaru.

Caco bi morao ostajati kod kuće i nije smio izaći iz kuće jer bi mu Tiki ispred vrata stavio veliki crni kišobran kojeg se Caco bojao. Jednog dana su Tikijevi roditelji zaprimili telefonski poziv od Neznanca koji je njima ispričao što Tiki radi svakoga dana kad njih nema kod kuće.

Tikija je to razljutilo i htio je saznati tko je daj anonimni pozivatelj. Odlučio je otići do dječaka koji ima jednog psa Groma, kojeg je Tiki htio posuditi kako bi uhvatio Neznanca. Prije negoli je uhvatio Neznanca, Tiki je prošao kroz razne dogodovštine.

Na kraju je njegov otac povukao odlučujuće poteze i otišao u poštanski ured saznati tko ih anonimno zove. Ispostavilo je kako je anonimni Neznanac jedan bolestan dječak koji je živio preko puta Tikija. Bio je usamljen jer je život provodio u invalidskim kolicima. Tako se Tiki sažalio i dobio novog prijatelja.

Vrsta djela: dječji roman

Vrijeme radnje: jedan dan

Mjesto radnje: neodređeno, unutrašnjosti neke zgrade

Likovi: Tiki, Caco, Neznanac, braća Bjeloglavi, Dako

Bilješka o piscuMilivoj Matošec još je jedan od naših književnika koji je svojim djelima ostavio velik trag na sljedećim generacijama. Rodio se 1929. godine u Zagrebu gdje je započeo svoju bogatu karijeru. Bio je poznat kao novinar i pisac koji je napisao brojne romane.

Pored toga što je pisao romane bio je poznat i po tome što je pisao scenarije za serij i crtane filmove. Od njegovih poznatijih djela svakako treba izdvojiti: “Dječak sa Sutle”, “Suvišan u svemiru”, “Strah Ulici lipa”.

Umro je 1982. godine u svom rodnom gradu.